

Ett år av omställning
Att jobba med visning och spridning av film under en pandemi har varit både utmanande och inspirerande. Film i Skåne har gjort insatser i publika mötesplatser som filmfestivaler, biografer och andra visningsrum, men också hållit i nätverksträffar för att inspirera och locka till samverkan mellan aktörer.
Allt har fått ske digitalt inom ett område där det personliga mötet normalt är superviktigt. Det har helt enkelt varit ett annorlunda år. Vi har sett verksamheter ställa om och ändra sina upplägg, och vi har fått kontakt med nya aktörer. Vi har svarat på många frågor om utomhusvisningar och visningar av skånsk film i mindre skala på helt nya platser. Det som varit mest utmärkande är viljan att dela med sig av sina erfarenheter och att visa film utan tanke på egen vinning, för att istället ge tillbaka till sitt närområde. Ny kunskap och tips har i större utsträckning än tidigare kunnat hittas via webinarier och i olika nätforum.
I samband med krispaketen från regeringen som gick till kulturbranschen var arbetet intensivt i alla regioner med att samla in information och få en överblick av läget för biograferna. En enkät sammanställdes under våren för att få svar på hur verksamheterna klarade sig, och på vilket sätt det behövdes stöd. Svaren rapporterades till Svenska Filminstitutet och bildade underlag för hur riktlinjerna för krisstöden kom att utformas.
En uppföljande enkät genomfördes under senhösten, precis innan beskedet om att endast åtta personer tilläts i publiken, vilket i sin tur ledde till att många biografer som dittills hållit öppet stängde. Film i Skåne genomförde dessutom en liknande enkät både till skolbiosamordnarna och de större festivalerna i regionen för att se hur aktörerna hanterade pandemin.
Bildtext: Bio Scala i Båstad anordnade Gosedjursbio - ett arrangemang i syfte att få intäkter trots coronapandemin. Biografen utropades därefter till årets biografinnovatör av Biografcentralen.

Filmfestivaler och branschforum
Filmfestivalerna genomgick en imponerande förändring. Ett fåtal festivaler hann genomföra sina evenemang som planerat i början av året.
Läs mer om festivaler och forum

Pixel & Noomaraton
Film i Skåne arrangerade två filmevenemang som främst riktar sig till filmare på väg. Dels Pixel Skånes Filmfestival, dels lagtävlingen Noomaraton. Båda arrangemangen är viktiga arenor för utveckling och kontakt, även om de på grund av coronapandemin till största delen fick genomföras digitalt.
Tävlingar som gick online

Premiärer
Film i Skåne var medarrangör i fyra skånska premiärer på film och tv-serier som i tre fall genomfördes innan pandemin bröt ut, samt i ett fall genomfördes enligt gällande restriktioner under senhösten.
Årets premiärer
Sidan uppdaterad 26 apr 2021, kl 13:35