Hoppa till huvudinnehåll
Bild på en PIXEL-pokal

Pristagare PIXEL 2021

Nu är PIXELvinnarna korade, tack alla ni som tittat, skickat in filmer, varit med i reportage, jurys, urvalsgrupper och stödstugor - alla ni som deltagit i årets PIXEL! Nedan hittar ni alla pristagare i PIXELs filmtävling.

Pixel Talent Award

Gröt, av Kim Sundbeck

Juryns motivering: Kära filmskapare!Mångsidigheten och egensinnigheten hos dig och i dina projekt fångade vårt intresse. Din underfundighet, intelligens och vilja att utforska strömmar genom ditt berättande och gör oss nyfikna på och förväntansfulla över vad som ska komma härnäst. Vi är säkra på att din filmframtid inte kommer att bli en riktigt hemskt saga, utan en rolig, intressant och spännande saga! Vi vill gärna läsa denna saga som handlar om… Kim Sundbeck - vinnare av Pixel Talent Award 2021.

Bästa film klass 2

Plomberade pojkar, av Melissa Zabihi

Juryns motivering: Vinnare av klass två är en film som på ett uttrycksfullt och självklart sätt illustrerar en berättelse, lika allmängiltig som personlig. Resultatet blir en suggestiv och vacker enhet, full av symbolik, där klichéer utmanas och nya tankar får möjlighet att växa.

Bästa film klass 3 

Det är enkelt att vara människa, av Klara Bond

Juryns motivering: Ett överlappande ensembledrama som rör sig vackert över tid och rum. Ett slags stumt körverk som är både trivialt och förhöjt, med en poetiskt nedtonad berättarröst som ger uttryck för hög precision i skarven mellan det välbekanta, det sköra och det mer oväntade.

Hedersomnämnande, Bästa Film klass 3

Lussevaka, av Johanna Sutherland 

Juryns motivering: Vi vill också ge ett hedersomnämnande till en film som visar att kommunikation kan ske utan dialog och att människor kan mötas över både verklighetens och ålderns gränser. Här ligger stora berättelser i små detaljer och ett gediget hantverk gör att vi särskilt vill uppmärksamma denna film. 

Bästa film Klass 4 

En lång utdragen olyckshändelse av Lars Henrik Andersson och Lisa Rydberg

Juryns motivering: Med teknisk briljans och svart humor berättas en djupt tragisk historia om att växa upp i en missbruksmiljö. Denna animerade socialrealistiska historia tar oss med in i en unga persons vardag och pendlar mellan upp- och nedgångar, dröm och verklighet. En helgjuten animation som både lyckas fånga en tidsanda och en svår men alltför vanlig livssituation. 

Bästa foto

The Expected, av Carolina Sandvik

Juryns motivering: Suggestiva kompositioner i varierande utsnitt och skiftande färgskala, ofta som små tavlor i sig, samsas med en påtaglig känsla även för de enskilda detaljerna. En visuell prestation som helt följer och bär filmens idé.

Bästa klipp 

Spacetime, av Max Shore

Juryns motivering: Den här filmen tar sig an ett svårt ämne och en utmanande genre. Filmen tilldelas priset för bästa klipp för sitt enastående redigeringsarbete som skapar en filmupplevelse utöver det vanliga. I redigeringen skapas filmens tempo och stämningar, och inte minst visuella effekter. Filmen är en av startfältets starkast lysande stjärnor som med hjälp av redigeringen når hela vägen ut till rymden slut. 

Bästa skådespelare 

Emelia Hansson för rollen som ”Isabell” i Punani Steam

Juryns motivering: Skådespelarpriset går till en skådespelare som gör ett oförglömligt porträtt och som med god hjälp av ett välskrivet manus och en handfast regi bär filmen på sina axlar. Skådespelaren behärskar såväl det lågmälda som de stora gesterna och känslorna. Sällan har en enskild skådespelare varit så betydelsefull för slutresultatet.  

Bästa ljud 

The Expected, av Carolina Sandvik

Juryns motivering: Krispigt vardagsnära, gäckande och ominöst, och genomgående sinnrikt – här lyckas soundet vara både detaljerat och nyanserat, och det är helt avgörande för filmens övertygande helhet.

Bästa musik

Lussevaka, med orginalmusik komponerad av George Dolan. 

Juryns motivering: Från barnets enkla a cappella-sång till trallvänlig muzak och lockande toner visar den här filmen hur musik kan tillföra något till alla delar av en berättelse. Även ljudbilden blir en del av musiken när den både bär och lyfter barnets upplevelse av de vuxnas oförklarliga och ibland ovidkommande värld.

Bästa dokumentär

Fin hobby: kommunalråd och sånadär av Andreas Lund 

Juryns motivering: Med små medel och på kort tid lyckas regissören utmana de konventioner som idag är dokumentärfilm. Att blanda olika material och tekniker kräver såväl mod som självsäkerhet.
Där andra kan välja mer traditionella vägar, så har vinnaren av skapat ett verk som är helt eget och inte liknar något annat. Det är en imponerande bedrift att skapa något unikt och därför belönas filmen. 

Hedersomnämnande, Bästa dokumentär

En mammas kropp, av Jonelle Twum

Juryns motivering: Lika delar viktig som hantverksmässigt skicklig är denna dokumentär en poetisk hyllning och visuell godbit. Filmen har en rytm, ett tilltal och kraft som inte kan passerar obemärkt. Den är också kontrollerad och effektiv i sitt berättande. Hedersomnämnandet går till en film och regissör som vi fortsätter hålla ögonen på och som vi är övertygade om at vi kommer att få se mycket mer av framöver.

Anagrams manuspris

Det är enkelt att vara människa, av Klara Bond och Lenke Morath

Juryns motivering: Med litterär skärpa tecknar författarna ett poetiskt och koncentrerat manus, där det som anas mellan raderna är större än det utsagda. Anagrams manuspris 2021 går till Klara Bond och Lenke Morath för manuset till filmen ”Det är enkelt att vara människa”. Gratulerar!

Ebba-priset

Lussevaka, av Johanna Sutherland

Juryns motivering: Årets Ebbapris går till en ung lovande regissör ur Klass 3. Filmen tar oss med in i en magisk värld, med stor skicklighet har regissören lockat fram det bästa ur sina skådespelare. Med magisk realism och komisk precision, får vi följa huvudpersonens blick på sin omgivning. En klockren gestaltning av mänskligt beteende. Filmaren har ett färgstarkt och mustigt bildspråk och en spännande klipprytm. Den genomsyras av en stark konstnärlighet. Årets Ebbapristagare är Johanna Sutherland med filmen ”Lussevaka”.

Publikens pris PIXEL 2021

FREEDOM OF av Louise Malmros Manfrinato

PIXEL JUNIOR 

Pixel Junior Bästa film

Prislappen, av Edvin Florian Öberg Dahl.

Juryns motivering: 2021 års vinnare utnyttjar filmmediets berättarkomponenter ljud, bild och klippning på ett utmärkt sätt. Filmen är kort och intensiv.

Pixel Juniors andrapris 

En konstig sommardag, av Leia Lindström Lisa Nacmansson 

Juryns motivering: Med enkla medel och fint hantverk skapas en underfundig och spännande betraktelse om samspelet mellan människor och natur under en alldeles märklig dag i parken. Andra priset går till: En konstig sommardag, Grattis!

Pixel Juniors tredjepris 

Knäcke, av Manita Klöckner, Selma Posa Olofsson, Tyra Svensson

Juryns motivering: Med ett spännade och lekfullt sätt att balansera berättelsen mellan verklighet och fiktion och med humuristiska inslag lyckas film skaparna förtrolla publiken från första bildruta till sista. I filmen kanske gott och ont slåss om tronen men här på Pixel vet vi iaf vem som tar tronen om tredje plats. Tredje pristagaren i Pixel Junior 2021 är Knäcke, Grattis!

Pixel Junior hedersomnämnande

KALLE KORV 1: DEN STARKA BURRITON, av Sasha Bylund 

Juryns motivering: Filmen har fått samtliga i juryn att vika sig dubbel av glädje och skratt, en riktigt rolig produktion. Kalle korv, Grattis!

Pixel Junior hedersomnämnande:

HAJEN, av Louis Lanham 

Juryns motivering: Filmaren har lyckats skapa en riktigt spännande skräckis med häftiga specialeffekter! Hajen, Grattis!

Sidan uppdaterad 07 feb 2022, kl 13:35