Hoppa till huvudinnehåll

Carolina Sandvik - årets vinjettskapare

Vi är stolta att presentera årets vinjettskapare, en Malmöbaserad konstnär och filmskapare med stop motion-animation som främsta medium: Carolina Sandvik!

Vinjettfilmen visas för första gången i sin helhet på festivaldagen, då vi också får titta in i hennes studio, se inspelningsmiljöerna från vinjettfilmen och ta del av hemligheterna bakom vissa tekniska tricks. 

Carolina Sandvik Vinjettskapare Pixel 2020

”Jag är väldigt glad över att bli tillfrågad att göra vinjetten! Det blev en utmaning på flera sätt och det är alltid intressant att jobba med begränsningar. Här var det med tiden och publiken i åtanke. Att göra en film om filmskapande kändes ganska naturligt med tanke på de teman jag vanligtvis jobbar med. Jag tog chansen att göra klassiska lerfigurer den här gången, vilket jag inte gjort på länge, men faktiskt har saknat.”

Detaljer från inspelningen av vinjettfilmen

Carolinas beskriver att hennes filmer nästan alltid utspelar sig på en begränsad, klaustrofobisk plats, hemmet. Historierna har ofta direkta referenser från filmhistorien, framförallt från skräckfilmsgenren. De minutiösa detaljerna i beteende, handlingar och scenografi kommer ofta från verkligheten. De animerade figurerna saknar kött och blod men för några korta ögonblick kan de locka fram empati, och Carolina framhåller att de kanske just därför lämpar sig väl för att balansera mellan det komiska och det obehagliga, det barnsliga och det samhällskritiska

2019 tog hon sin masterexamen i fri konst på Malmö Konsthögskola, efter studier i bl. a. manusskrivande, skulptur och filmvetenskap. Kortfilmen Dreams from the Ocean nominerades till Startsladden på Göteborg Film Festival 2018, och har sedan dess visats på festivaler i Sverige och utomlands. Hennes senaste film Paracusia som visats på Black Nights Film Festival i Tallinn 2019 och på Göteborg Film Festival 2020, är med och i årets Pixel kl 4!

Sidan uppdaterad 07 jan 2021, kl 13:35