Hoppa till huvudinnehåll

Filmpass klass 2–4 2020

Totalt visas 38 filmer i klass 2–4, uppdelade i 5 filmpass. För översikt av alla filmer i respektive åldersklass, klicka här.

Filmpass 1

ca kl 10.10

Nu eller aldrig

Regi: Oscar Hultzen / 07:21 / K2
Emil är en tonåring som är totalt ovan i kärlekskarusellen men får för sig att bjuda ut en tjej på dejt, som hjälp försöker han använd sig av sin kompis som gör det mer komplicerat för Emil.

Delirium

Regi: Alma Johansson / 14:59 / K4
Lovisas vänner tar med henne ut till en stuga i skogen för att hon ska få lugn och ro efter en avgiftning från droger. Med på resan är också hennes före detta flickvän, vilken hon delar ett destruktivt förflutet med. Snart blir Lovisas sinnesvärld allt mer svekfull och ingenting går att förutse.

Kära syster – om annorlunda syskonskap

Regi: Freja Dareberg / 14:53 / K2
En dokumentärfilm om hur ett barn med funktionsvariationen Downs Syndrom påverkar en familj i allmänhet, och syskonen i synnerhet.

A Hairy Situation

Regi: Malin Edqvist Santesson / 00:15 / K2
En hårresande frukost.

To be Two

Regi: Lasse Persson / 04:19 / K4
Bröllopsmarschen dånar i en kyrka. Där väntar finklädda unga par och en präst förgäves på brudparet. Brudgummen står arg utanför kyrkan ömsom tittande på klockan och ömsom mot hotellet mittemot. Där befinner sig bruden. Hon försöker uppbåda entusiasm för den stundande vigseln. Det kan hon inte.

Federer vs Nadal – en morgon

Regi: Yousra Said / 11:34 / K3
Två ungdomar som yrar runt. Men försöker hitta till varandra.

Rovdjur

Regi: Amina Liaficheva / 15:00 / K3
I ett hus ute i ingenstans väljer en mor att hemskola sin dotter i läran om det farliga Rovdjuret. Filmen utforskar gränser som sätts för unga kvinnor och hur långt man får gå som förälder för att skydda sitt barn. Samt sökandet efter svar och identitet i ett sådant universum.

Filmpass 2

ca kl 11.25

Lovar du?

Regi: Lin Laurin / 14:55 / K4
Vida, 5 år, vaknar upp från en otäck mardröm och får reda på att hennes föräldrar ska skiljas. Kort därefter har Vidas mamma en n pojkvän som heter Peter. Först protesterar hon genom att sjunga “Peter e dum i huvet” men sakteligen så börjar hon vänja sig vid ha en ny fadersfigur i familjen.

Dom kallar mig Fangirl

Regi: Moa Englander / 3:50 / K3
Moa är tolv år när hon upptäcker Placebo och sångaren Brian. Deras musik fyller hålen i hennes bröst med styrka och drömmar och tio år senare är varje konsert lika euforisk som den första. Efteråt kan Moa känna en tomhet, en sorglig känsla av att de aldrig kommer veta att de räddade hennes liv.

Tillgift

Regi: Filip Holmgren / 15:01 / K2
Oscar hamnar i en svår situation på grund av sina aggressionsproblem. Han inser att han måste sig, och söka förlåtelse (tillgift). Till följd av hans handlingar uppstår det konsekvenser som han måste förhålla sig till.

(ett med dig)

Regi: Daniela Runesson / 10:45/ K3
Umi och Indigo kan inte längre vara ihop, men det är inte heller lätt att försöka gå vidare från nån som du fortfarande bryr dig så jävla mycket om.

Nominerad till Pixel Talent Award

Dålig frukt

Regi: Metta Ahlner / 07:00 / K2
Filmen handlar om ungdomar som lever i en despotisk värld där barn utan kärlek i hemmen äter dåliga frukter och dom som kommer från bra hem äter bra frukter. Filmen fokuserar på två tjejer och deras relation och hur olika dom lever.

Nail Fail

Regi: Emmy Lilja Engman / 00:13 / K2
En skönhetstutorial som går snett…

Drunk Russian Fighting

Regi: Marcus Csanady / 09:45 / K4
När en ung rysk man vid namn Valentin följer med sin flickvän på parmiddag hos hennes bror och hans respektive blir han tilldelad fördomsfull bild av den typiska ryssen. Var går gränsen för stereotypiserande och rasism? Vi följer händelseförloppet genom Valentins ögon och öron.

Så inget händer dig

Regi: Lisa Rydberg & Lars Henrik Andersson / 09:52 / K4
En okänd man visar Lisa vägen till busstationen en mörk natt. När hon vill gå själv får hon inte det. En film om att ta fel beslut, om rädsla och om vårt samhälle. Det här är ingen historia som vi vill berätta. Vi måste.

Nominerad till Pixel Talent Award

Filmpass 3

ca kl 13.10

Mensspread

Regi: Emilia Ekman Larson / 12:33 / K3
Katla är sist i klassen med att få mens. Hon är hela 14 år men har inte ens fått bröst, hånglat eller fått fler än 3 fjun på muttan... I musikalen Mensspread får vi både se och höra starka känslor av ensamhet, pinsamhet, förvirring, lycka och total panik.

Bruset

Regi: Märta Franzén & Måns Nilsson / 6:48 / K2
Leia vaknar upp en helt vanlig dag men inser snabbt att något är fel. Hon hör ett konstant brus som ingen annan verkar kunna höra. Hon spenderar dagen med att försöka få det att försvinna.

Främling

Regi: Emma Andersson / 13:43 / K3
Med icke-dömande ögon försöker jag närma mig någon som en gång försvann ur mitt liv. Min pappa. Vem är han? Delar jag och min pappa samma bild av det som har varit?

Han då?

Regi: Ella Sjöberg / 01:06 / K3
Han då? är en rapp och explosiv film som belyser obalansen mellan män och kvinnor i ansvarstagandet för preventivmedel och eventuell graviditet. Med skärpa och humor lyfter filmen det ack så allvarliga ämnet upp till ytan.

Talet

Regi: Maria Carlsson / 04:00 / K2
Hampus förbereder ett hyllningstal till sin lillebror Albin som precis tagit examen med toppbetyg. Men Hampus har hittat något som förändrar allt...

Lapis

Regi: Anton Olandersson / 13:31 / K3
Detektiven förhör en vän till en man som har dödat sin bror med en sten. I tid där ondska blir mer och mer närvarande försöker detektiven ta sig an det krävande fallet och måste finna ljuset för att inte bli övertagen och omsluten av ondskan.

Inbrottet

Regi: Nanna von Essen / 5:24 / K3
En tjuv bryter sig in i en lägenhet, på jakt efter något specifikt. Tjuven letar och letar utan resultat, och hinner tveka ordentligt innan den slutligen hittar vad den letar efter. När lägenhetsinnehavaren kommer hem, ser tjuven inget annat väl än att sjunka genom marken.

Lust

Regi: Alexe Landgren / 13:28 / K4
En medelålders kvinna ska övernatta i en väninnas hus. Väninnan är borta, men sent på natten kommer hennes tonårsson hem. De börjar prata, pratet övergår i en flirt och flirten i hångel. Kvinnan får allt svårare att hejda sig.

Filmpass 4

ca kl 14.55

Death by Sleep

Regi: Christofer Nilsson / 08:21 / K4
En person i ett rum lättar på sitt hjärta över ett telefonsamtal som tar en oväntad vändning. En film om lycka, identitet och mäns band i berättelsernas tidsålder.

Push

Regi: Nellie Lexfors / 04:08 / K3
Syskonbråk med en kamera i ansiktet, om sex, manlighet och övergrepp.

En film om Mattias Berglund

Regi: Mattias Berglund / 10:30 / K3
Trött på mitt jobb, trött på livet, trött på mig själv. Jag som skulle göra film, jag som skulle lyckas. Jag visste att jag behövde göra något, så jag gjorde det enda jag kunde göra. Jag åkte till nordligaste Norrland med varenda filmpryl jag ägde för att göra det mest ambitiösa projektet i mitt liv.

Paracusia

Regi: Carolina Sandvik / 14:30 / K4
En ensam kvinna i en liten lägenhet ägnar sig åt sina hushållssysslor när störande ljud plötsligt börjar höras från grannen bredvid. Allt eftersom tiden går blir ljuden mer och mer inkräktande och hotfulla och kvinnan blir allt mer besatt av att ta reda på vem som döljer sig på andra sidan väggen.

Mamma, hjälp!

Regi: Gwendolyn Nielsen / 04:37 / K3
Frida 17år, har precis haft sex med en kille hemma hos sin mamma. Hon ligger i sängen när hon märker en blöt fläck men ingen kondom. Frida börjar leta i rummet men hittar den inte. Till slut stoppar hon upp fingrarna i slidan. Den har fastnat och den enda som kan hjälpa henne är hennes mamma.

Utan er

Regi: Jean-luc Mwepu / 13:00 / K3
Idris och Kojo lever i skogen. Det finns minnen av skratt med familj och vänner som nu är borta. Och av ett våld mot dessa älskade. En drömsk och poetisk mytologi om av att vara en främling i sitt eget land och leva med misstänkliggörande och våld. 

Bastun

Regi: Olle Christiansen Meijer / 12:40 / K4
Fyra äldre män sitter i en het bastu och pratar om sådant som gubbar gör - aktier, renovering och fotboll. För vad skulle de annars prata om? Att de inte kan få sina fruar att komma?

Nominerad till Pixel Talent Award

Filmpass 5

ca kl 16.45

Försoning

Regi: Matilda Svedberg / 13:00 / K4
En ung kvinna hoppar in som krokimodell och påbörjar en resa mot ett förändrat synsätt på sin egen kropp.

Big and Strong

Regi: Maya Åkeson Rayner & Liam Åkeson Rayner / 08:34 / K3
Big and Strong speglar upp och nedgångar av ett liv bortom vår fantasi som härstammar ur essensen av moder jord.

Dare!

Regi: Gustav Hugo Olsson / 09:30 / K3
En grupp tonårstjejer orkestrerar ett spel som sker ute i riktiga verkligheten. En ung pojke går in i en närbutik och tjejerna styr sedan allt han gör, samt följer hela skeendet på sin datorskärm. Spelet leder snabbt till en allt mer bisarr situation för att till slut nå det crescendo som de planerat.

Saker man säger

Regi: Hilda Ivarsson / 01:57 / K4
En busstation, två personer. De skulle aldrig pratat med varandra frivilligt men omständigheterna som följer kräver några ord. Vad säger de då?

På tal om sex

Regi: Elliott Larsson / 07:49 / K3
Sex är för många är ett jobbigt och svårt ämne. Och för vissa är det bara fnittrigt. En grupp människor ställs framför en kamera och blir ombedda att reagera på ord relaterat till sex. Detta är deras dokumenterade reaktioner.

Palette Choice

Regi: Maya Åkeson Rayner / 04:08 / K3
Att visualisera förändring... Våga drömma om en bättre, färgstarkare framtid och därefter skapa de förändringar som krävs. 

Pyro

Regi: Joaquim Berglund / 13:59 / K4
Det är den varmaste dagen på året och Liam är redo att elda ner en skog när han stöter på en mamma och en dotter som är ute och campar. Han inser att han måste tygla sin pyromani och hindra sig själv innan han skadar någon på riktigt. Han ger sig av för att be sina nära om hjälp...

1–1

Regi: Naures Sager / 06:44 / K4
Aymans sexdejt med Jonas kraschas av vännerna Amirah och Sam vilket tar en positiv vändning.

Nominerad till Pixel Talent Award

Sidan uppdaterad 17 apr 2021, kl 13:35