Hoppa till huvudinnehåll

Pixel Talent Award

Ansökan för 2022 års festival är öppen 21 feb – 4 mars.  

Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris. Det instiftades för att ge en extra skjuts till skånska regitalanger och ny skånsk film och för att optimera de skånska resurserna.

Priset riktar sig till en regissör på väg som finansiärerna ser har god potential att utveckla och förfina sitt uttryck, berika den skånska och svenska filmen och kan tillgodogöra sig och vara behjälpt av de insatser som ingår i priset. Regissören ansöker med en färdig film och en beskrivning av ett nytt kortfilmsprojekt. Det nya projektet presenteras under Pixel Skånes Filmfestival 2022. Juryn, vilka består av prisets finansiärer, gör en samlad bedömning av den inskickade filmen, det nya projektet och regissörens möjligheter och förutsättningar. 

Av de inskickade bidragen kommer 3–6 stycken att nomineras till priset. Filmerna visas under Pixel, och de nya projekten presenteras av regissörerna på plats. För att ansöka behöver du alltså ha möjlighet att medverka under festivalen. 

Kriterier för ansökan

Regissören

 • Du som ansöker behöver ha gjort minst två kortfilmer, varav minst en har visats på festival, TV, online eller på annat sätt nått en publik.
 • Du kan också ansöka om du har gjort minst en kortfilm och har relevant erfarenhet från filmproduktion (andra positioner än regi) eller från närliggande branscher inom konsten (t ex teater, videokonst) eller inom mediaområdet (t ex reklamfilm, spel).
 • Du är verksam och boende i Skåne.
 • Tidigare vinnare av Pixel Talent Award kan inte tävla igen.
 • Sökande regissör har inte långfilmsdebuterat (med fullfinansierad film med stöd från FISK, Filminstitutet med mera).

Filmen du ansöker med

 • Filmen du ansöker med ska anmälas och bli antagen till Pixel Skånes Filmfestivals ordinarie tävlan. Regler för anmälan till ordinarie tävlan hittar du här.
 • Filmen du söker med ska ha färdigställts mellan 2021–2022.

Det nya projektet du ansöker med

Nytt för i år: Du ansöker med ett kortfilmsprojekt. Ej längre format.

 • Du ansöker med ett kortfilmsprojekt i utveckling. Planerad inspelningsstart är tänkt till tidigast 2 månader efter Pixel Skånes filmfestival den 30 april 2022. Det nya projektet ska vara inom fiktionen och ska vara en kortfilm. Regissören behöver ha ett produktionsbolag (enskild firma godkänt) eller samverka med ett produktionsbolag.
 • Du ansöker med en projektbeskrivning på max 3 sidor, samt ditt (regissörens) CV. Projektbeskrivningen ska innehålla synopsis eller kort treatment, visuell vision och regivision. Manus, budget, finansieringsplan med mera ska inte inkluderas i projektbeskrivningen.
 • Insatserna behöver användas under detta året, senast den 10 december 2022. Den kontanta delen av priset betalas ut som en samproduktionsinsats till det nya projektet.
 • Det nya projektet behöver vara färdigställt för att kunna visas på Pixel Skånes Filmfestival 2023 (april 2023).

 

Hur du ansöker till Pixel Talent Award

Du ansöker genom att fylla i ett formulär som tillgängliggörs i samband att anmälan öppnar. Filmen du söker med kan laddas upp till vår server i samband med anmälan. Möjligheten att anmäla och ladda upp din film öppnar den 21 februari, anmäl gärna så tidigt som möjligt!

Du ansöker till Pixel Talent Award i samband med att du anmäler din film till Pixels ordinarie tävlan - Länk till regler för Pixels ordinarie tävlan.
I formuläret klickar du i att du vill anmäla dig till Pixel Talent Award. Det ser ut såhär:


Anmälningsrutan för PTA i formuläret

 

Ladda upp projektbeskrivning inklusive synopsis på max 3 sidor, samt ditt (regissörens) CV. Materialet ska laddas upp som EN PDF (synopsis och CV i samma fil). PDF:en ska vara märkt med PTA samt regissörens namn. Till exempel: pta_eva_evasson.pdf

Ladda även upp en högupplöst bild på regissören (300 dpi), märkt med ditt namn, för användning i programblad och annan marknadsföring för Pixel Talent Award.

Generella frågor om anmälan skickas till: pixel@filmiskane.se

Sidan uppdaterad 02 feb 2022, kl 13:35