Hoppa till huvudinnehåll
PIXEL-statyetter

Pristagare PIXEL Skånes Filmfestival 2022

Pristagare på PIXEL Skånes Filmfestival 2022, Stort Grattis!
Nedan listas alla pristagare och även motiveringen till priset.

—————————————

PIXEL Talent Award Vinnare 2022

Filmtitel: Shower Boys

Av: Christian Zetterberg

Motivering: Valet av perspektiv är alltid viktigt i all form utav berättande och vissa perspektiv kräver mer av kreatörerna än andra. I regissörens film och kommande projekt så lyser det starkt om vilket perspektiv som är valt och även om det är ett utmanande sådant så verkar hen hantera det med enkelhet. Detta imponerar på oss! Med en tydlig genomgående tematik, ett skarpt öga för god rollsättning och en finkänslig regi ut i fingertopparna - spår vi i juryn en ljus framtid för denne regissör. Vi fick se hantverksskicklighet av hög klass i filmen och ser stor potential i den kommande – det finns inget tvivel om att du kommer göra det med bravur!

Vinnaren av Pixel Talent Award 2022 är Christian Zetterberg med filmen ”Shower Boys” och kommande projekt ”Spelregler”.

—————————————

Bästa Film klass 2

Filmtitel: Scener ur ditt huvud

Av: Signe Rutberg

Motivering: Ambitiös, men ändå med en lätt hand, både charmar och utmanar filmen med svart humor.

En lekfull blick inuti en tonårstjejs huvud, där hon med mörk komik bearbetar och fantiserar om vardagstillvaron. Filmen använder en fantasifull blandning av stopmotion lera och leksaker med rå dialog för att måla en inre världsbild som är lika humoristiskt som den är cynisk. Bästa Film in Klass 2 går till “Scener ur ditt huvud”.

—————————————

Bästa Film Klass 3

Filmtitel: Försoning

Av: Kevin Naderi

Motivering: Med ett konkret och väl genomtänkt manus, samt utmärkt skådespeleri och foto, lyckas filmen ta upp relevanta frågor och väcka starka känslor. En stillsam film där kontexten av relationen mellan de två unga männen i omklädningsrummet lever i den tunga tystanden mellan sparsam dialog. Den spända atmosfären mellan de två männen förstärkt och byggs upp av intensiva blickar och ett maktspel där deras förflutna konfronteras. Vi ger Bästa Film i Klass 3 till “Försoning”

—————————————

Bästa Film Klass 4

Filmtitel: Habib & The Thief

Av: Naures Sager

Motivering: En film fylld med sprakande energi och ambitiös dramaturgi, där en energisk och utåtriktat protagonist tar åskådaren på ett romantiskt äventyr i Malmö’s queer scen, men som vid kvällens slut oväntat vänds till potentiell fara då huvudpersonens två världar och separata identiteter möts.

Full av idéer och ambition svämmar filmen över alla kanter på det bästa av sätt. Därför ger vi detta uppfriskande porträtt i “Habib and the thief”

priset för bästa film i Klass 4 till "Habib and the thief".

—————————————

Bästa Foto

Filmtitel: Nadir

Av: Mohamed Al-Amin Zouiten Cinematographer: Roxana Reiss

Motivering: Abstraktion och realism går hand i hand när bilderna i filmen meditativt fångar stämningar och känslor bortom platser och skeenden. I denna film observerar kameran det vardagliga arbetet på ett meditativt sätt vars svävande rörelse förhöjer känslan av realism och inlevelse för platsen och människorna som rör sig där.

Därför ger vi priset för Bästa foto till "Nadir".

—————————————

Bästa Klipp

Filmtitel: Anomali

Av: Jacob Nilsson

Motivering: Redigeringen i denna film pusslar ihop en traumatisk händelse från en ung mans perspektiv där klippet förstärker skräcken av att stå inför och möta människan man skadat. Filmen rör sig i en framtida värld och mellan två dimensioner av verkligheter där klippet mellan dessa är essensen för den dramatiska uppbyggnaden.

—————————————

Bästa Ljud

Filmtitel: Plikt

Av: Daniel Permbo Ljud: Emil Brandqvist, Viktor Turegård, Martin Hennel

Motivering: De kontrasterande känslor mellan ett spädbarns lugna andning och dess irriterande gråt, liksom en pappas ofrivilliga skratt och hans accelererade andning full av rädsla, är nyckeln i denna resa mellan huvudpersonens djupaste drömmar och rädslor. Ljudbilden i denna film kompletterar inte bara men förhöjer obehaget av drömbilderna. En skrikande bebis punkterar den oroväckande men effektiva tystanden och skapar en hyperrealistisk sonisk värld som genljuder den klaustrofobiska känslan mannen i filmen flyr ifrån. Vi ger priset för bästa ljud till “Plikt”

—————————————

Bästa Musik

Filmtitel: The Power of Love

Av: Thomas Costa Freté Sound design: Pär Davidsson

Motivering: I denna film rör sig musiken mellan väldigt olika genrer och känslolägen på ett uppfriskande sätt, även utom och inom den diegetiska ramen av animationens fiktiva värld. Emellanåt melankolisk och romantisk, men med förvånade komiska och bisarra vändningar, bär kompositionen handlingen framåt och vi vill därför ge priset för bästa musik till “The Power of Love”

—————————————

Bästa skådespelare

Filmtitel: Det Autentiska Jaget
Bästa skådespelare - Det autentiska jaget, Simon Folger Olof Bendz

Motivering: En fantastisk sammansättning av två skådespelare som irriterar oss samtidigt som de får oss att skratta från den ena sekunden till den andra. Tillsammans tar de manuskriptet till sitt bästa.

Vad är jing utan jang, vitt utan svart, kniv utan gaffel? Skådespelet här tvingar fram en kategori modifiering. Priset till bästa skådespelare går till ENSAMBLEN i ”Badminton”

I denna film får vi möta två vänner med starkt kontrasterande personligheter vars vinnare och förlorare relation är humoristiskt och dialogen kring detta vasst levererad. De två karaktärerna spelar på varandras och sina egna svagheter med skrattretande brillans och därför har vi valt att ge ett ensemble pris för bästa skådespelare till duon Simon Folger och Olof Bendz i "Det autentiska jaget”.

—————————————

Manus

Filmtitel: Det Autentiska Jaget

Av: Manus: Simon Folger Regi: Olof Bendz

Motivering: ”Med en stark känsla för humor och dialog hittar författaren en helt egen ton i en underhållande film om trakasseri förklätt till vänskap.”

—————————————

Hedersomnämnande klass 4

Filmtitel: Plikt

Av: Daniel Permbo

Motivering: Genom enastående spel mellan bild och ljud skapar filmen ett helt universum full av djupa rädslor och fantasier från det mest intima perspektivet. En absurd och otäck insikt i en mans mardrömslika rädsla för faderskapet där ett surrealistiskt bildspråk med gigantisk bebis i svart och vit skissad stil framhäver och förstärker föräldraskapets ängsligheter.

Därför ger vi ett hedersomnämnande till “Plikt”.

—————————————

Hedersomnämnande klass 3

Filmtitel: Don't forget the songs that saved your life

Av: Daniela Runesson

Motivering: Förtvivlat enkel, men samtidigt så äkta fångar filmen känslostormen som kan rivas upp inom oss alla när rätt, eller fel, låt spelas.

Denna film fångar ett emotionellt ögonblick som hyllar musikens kraft att ta oss tillbaka till emotionella tidpunkter i våra liv. En simpel men intim scen där nära kameraarbete följer en uppfriskande och ärlig upplevelse många av oss kan känna igen oss i. Därför ger vi ett hedersomnämnande till "Don't forget the songs that saved your life".

—————————————

Bästa dokumentär

Filmtitel: Reservatet

Av: Magnus Rutberg

Motivering: “Är vi i framtiden? Det förflutna? Kanske både och? De rogivande vyerna och den lugnande ljudbilden vaggar oss i trygghet och tar oss med på en resa till ett varmt men främmande land och står i skarp kontrast med en berättelse om en dystopiskt då. Eller nu...? “

—————————————

Bästa Fantastiska Film

Filmtitel: ANOMALI

Av: Jacob Nilsson

Motivering: Genom att förvalta filmens nio korta minuter på ett medvetet och effektivt sätt belyser filmskaparna det skrämmande i att konfronteras med sina egna minnen på ett högst bokstavligt sätt. Den ypperliga ljud- och musikanvändningen, tillsammans med ett precist foto, framhäver filmens fantastiska element och gör den till en stark representant för skånsk genrefilm. Filmen innehåller såväl monstruösa tendenser som science fiction-tematik. Priset som Bästa Fantastiska Film går till ANOMALI av Jacob Nilsson och Carl-Henrik Carlsson.

—————————————

EBBA-Priset 2022

Filmtitel: Rootless

Av: Karolina Bergman Engman

Motivering: Rootless är en poetisk reflektion över förgänglighet och tid. Filmen är en suggestiv resa i ett fantasieggande 3D-landskap. Tidens rörelse frammanas med fascinerande bilder och ett ljudlandskap som skapar känslan av ett avlägset minne.

Med en stor konstnärlig skicklighet såväl innehållsmässigt som hantverksmässigt är filmen en tydlig vinnare med med sin experimentella berättarstil och vackra bildspråk.

Bild på pristagare PIXEL Klass 2-4

——————— PIXEL JUNIOR ——————

Bästa Film Pixel junior

Filmtitel: Semester, eller?

Av: Tim Hilton-Brown

Motivering: Vinnare av Pixel Junior 2022 jobbar med olika lager och med olika perspektiv. En genomarbetad filmproduktion som berör ett så brännande aktuellt ämne. På så kort tid kunnat beröra juryn med sin fina film och budskap. Filmen tar oss på en både yttre och inre resa och tvingar oss konfrontera våra egna moraliska överväganden. Vinnare av Pixel Junior 2022 är Semester, eller? av Tim Hilton-Brown

—————————————

Bästa Film 2 Pixel junior

Filmtitel: Kalle Korv: den läskiga skogsutflykten

Av: Sasha Bylund

Motivering: I 110 km/h förvandlas en mysig utflykt till ren och skär skräck, som en feberdröm, totalt galenskap men så roligt. Filmskaparen lyckas igen att roa juryn med sina karaktärer och sin unika filmstil. Andra pristagare av Pixel Junior 2022 är Kalle Korv: den läskiga skogsutflykten av Sasha Bylund

—————————————

Bästa Film 3 Pixel junior

Filmtitel: Tusenåriga fiskar

Av: My Rosenkvist

Motivering: Fantasifull och förtrollande, med ett berättarsätt som både inkluderar text och bild ges juryn en upplevelse som både sträcker sig över tusen år men även här och nu. Tredje pristagare av Pixel Junior 2022 är Tusenåriga fiskar av My Rosenkvist:

—————————————

Hedersomnämnande Pixel junior

Filmtitel: Under havet

Av: Leen Alrifaee

Motivering: Under Havet - En poetisk berättelse som ackompanjeras av vackra teckningar och finstämt tempo.

—————————————

Hedersomnämnande Pixel junior

Filmtitel: En animation

Av: Yingjia He

Motivering: En Animation – En berättelse som med små medel lyckas dra in juryn på en mystisk resa med kameran som verktyg.

—————————————

PIXEL Junior Speltävling

Speltitel: "FIND THE CHEESEDOODLES"

Av: Emmy Polberger

Motivering: Ett humoristiskt och klurigt peka & klicka-äventyr som bjuder på ljud, bild, karaktärer, berättelse - och ostbågar!

—————————————

PIXEL Junior Speltävling

Speltitel: "Pingis"

Av: Sophia Edlund

Motivering: Ett klassiskt spel i färgglad tappning med oändliga möjligheter, där du kan utmana dig själv eller din kompis!

————————————

Pristagare PIXEL Junior

Stort Grattis och tack till alla som skickat in sin film och kom och besökte PIXEL Skånes Filmfestival 2022!

Sidan uppdaterad 01 Maj 2022, kl 13:35