Hoppa till huvudinnehåll

Regler och anmälan

Nedan följer regler och riktlinjer för filmanmälan till Pixel Skånes Filmfestival 2022, samt Pixel Talent Award - ett av Sveriges största kortfilmspris. Här hittar du även information och regler om Novemberfestivalen samt PIXEL Junior Speltävling. Läs noga igenom reglerna innan du skickar in din anmälan.

Anmälan till 2022 års festival är öppen 21 februari - 4 mars. Festivalen tar plats på Biograf Panora i Malmö 30 april 2022. 

Regler filmanmälan

Regler för filmanmälan PIXEL Junior samt Klass 2-4 

 1. Filmen ska vara producerad och färdigställd år 2021 eller 2022.
 2. Filmen får inte tidigare anmälts till Pixel Skånes Filmfestival eller någon annan regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen.
 3. Filmen får vara max 15.00 minuter lång, inklusive för- och eftertexter samt eventuella vinjetter eller liknande. Tidsangivelsen för filmen i anmälningsblanketten måste vara exakt.
 4. Filmer i alla genrer välkomnas, dock ej renodlade musikvideos.
 5. Regissören ansvarar för innehållet i filmen. Detta innebär att regissören skall säkerställa att hen har rätt att använda samtlig musik, alla bilder och alla filmklipp i filmen, samt kunna visa hur detta säkerställts. Regelbrott leder till diskvalificering.
 6. För att vara kvalificerad till Pixel Skånes Filmfestival krävs att filmaren bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Skåne. Den som har skånsk bakgrund är också välkommen att skicka in sitt bidrag.
 7. Kontaktpersonen behöver ha all nödvändig information om filmen och filmarna och ska kunna svara på alla eventuella frågor samt sprida information till övriga i filmteamet.
 8. Ange om det är fler än en regissör. Alla kontaktuppgifter behövs till samtliga regissörer. Det är den äldste regissörens ålder vid filmens färdigställande som avgör vilken klass filmen tävlar i.
 9. Det är inte tillåtet att anmäla sin film till mer än en regional uttagning till Novemberfestivalen. Om filmen har flera regissörer som tillhör olika regioner så får regissörerna gemensamt bestämma vilken regional uttagningsfestival som filmen anmäls till. Dubbelanmälan leder till diskvalificering. Gäller klass 2 och klass 3.

Klassindelning

Junior: 0–15 år
Klass 2: 16–19 år
Klass 3: 20–26 år
Klass 4: 27 år och uppåt

Att skicka in filmen

Filmen laddas upp till vår server i samband med anmälan. Möjligheten att anmäla och ladda upp din film öppnar den 21 februari, anmäl gärna så tidigt som möjligt! Deadline 4 mars 2022.

Det går inte att skicka in en nyare version av filmen senare, det är den inskickade filen som visas och bedöms av juryn, och som senare tävlar i Novemberfestivalen om detta blir aktuellt. Det går dock naturligtvis bra att anmäla flera olika filmer av samma filmskapare.

Observera att namnet på filmfilen skall innehålla vilken tävlingsklass filmen tillhör, filmens titel, regissörens namn samt filmens längd.

Exempel: k3_min_film_eva_evasson_14min.mp4

Teknisk specifikation

 • VIDEO FORMAT: Quicktime movie (.MOV) eller MPEG-4 (.MP4)
 • CODEC: H264
 • BIT RATE (VIKTIGT!): 25 Mbit/s (25 000 Kbit/s)
 • BILDSTORLEK: 1920 x 1080
 • ÖVRIG INFO: PROGRESSIV
 • AUDIO FORMAT: AAC
 • SAMPLE RATE: 48 kHz (48.000 Hz)


Generella frågor om anmälan skickas till: pixel@filmiskane.se
Tekniska frågor samt för support vid anmälan kontakta:
Fredrik Jönsson, Teknikansvarig
teknik@filmiskane.se

Novemberfestivalen – arena för ung svensk film

Pixel Skånes Filmfestival är regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan.

Vinnarna av Bästa Film i Pixel klass 2 och 3 blir direktkvalificerade. Dessutom skickar Pixel två urvalsfilmer till Novemberfestivalen. Därefter avgör Novemberfestivalen vilka av urvalsfilmerna från alla regioner som kommer att delta i tävlingen. Pixel meddelar de berörda filmarna vilka urvalsfilmer som skickats. Novemberfestivalen meddelar sedan filmarna om deras film kommit med i festivalen.

 • Filmare som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Skåne kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via denna uttagning. Observera att det inte är tillåtet att anmäla sin film till mer än en regional uttagning. Dubbelanmälan leder till diskvalificering.
 • Regissören ska vara svensk medborgare eller ha varit bosatt i Sverige när filmen producerades.
 • Om filmen blir uttagen till Novemberfestivalen kommer Pixel/Film i Skåne behöva en engelsktextad version. 
 • Mer information om Novemberfestivalen – arena för ung svensk film finns på www.novemberfestivalen.se 

Det går inte att skicka sin film direkt till Novemberfestivalen. Endast bidrag från en regional uttagning kan delta. Vid frågor om anmälan kontakta: pixel@filmiskane.se 

PIXEL Junior speltävling


PIXEL Junior speltävling i samarbete med Game Habitat. Är du under 16 år och har skapat ett spel som går att spela direkt i webbläsaren så är du välkommen att anmäla spelet. 

Regler för PIXEL Junior speltävling: 

 1. Spelet ska vara producerat och färdigställt år 2021 eller 2022.
 2. Spelet får inte tidigare ha anmälts till Pixel Junior.
 3. Spelet måste gå att spela online i en webbläsare.
  Spelet ska inte kräva någon plug-in eller liknande för att kunna spelas. Spel från plattformar som går att spela i webbläsaren är tillåtet, så som Scratch, Twine etc.
 4. Spelet måste finnas tillgängligt på den URL som angetts i anmälan under tiden för bedömning och visning (4 mars 2022 - 30 maj 2022)
 5. Spelet får ha valfri längd, men max 15 minuter av spelet kommer att bedömas.
 6. Spel i alla genrer välkomnas.
  Spelet kan diskvalificeras om innehållet anses opassande eller alltför oseriöst.
 7. De angivna spelskaparna ska vara under 16 år. Har ni fått hjälp med spelet av någon som är äldre så är det tillåtet, men ange det i ansökan.
 8. De angivna spelskaparna ansvarar för innehållet i spelet. Detta innebär att säkerställa att ni har rättigheter att använda allt innehåll i spelet, så som bilder, kod och musik, samt kreditera eventuella andra upphovspersoner och kunna uppvisa nödvändiga rättigheter. Regelbrott kan leda till diskvalificering.

Generella frågor om anmälan skickas till: pixel@filmiskane.se 
Specifika frågor om spelen, dess innehåll och reglerna för spel skickas till: spelkonsulent@gamehabitat.se

PIXEL Junior speltävling görs i samarbete med Game Habitat. Game Habitat är en medlemsförening som organiserar spelbranschens aktörer i södra Sverige. Game Habitat vill skapa den bästa möjliga miljön för allt och alla som har med spelutveckling att göra. Game Habitats Kids & Youth Initiative är en satsning på barns och ungas spelskapande. 

Sidan uppdaterad 18 feb 2022, kl 13:35