Hoppa till huvudinnehåll

Regler och anmälan

Nedan följer regler och riktlinjer för filmanmälan till Pixel Skånes Filmfestival 2023, samt Pixel Talent Award - ett av Sveriges största kortfilmspris. Här hittar du även information och regler om Novemberfestivalen. Läs noga igenom reglerna innan du skickar in din anmälan.

Anmälan till 2023 års festival är öppen 17 januari - 8 februari för Junior och Klass 2-4. Anmälan till Pixel Talent Award är öppen mellan 17 januari - 24 februari.

Festivalen tar plats på Biograf Panora i Malmö 6 maj 2023. 

Klassindelning

Junior: 0–15 år
Klass 2: 16–19 år
Klass 3: 20–26 år
Klass 4: 27 år och uppåt

Att skicka in filmen

Filmen laddas upp till vår server i samband med anmälan. Möjligheten att anmäla och ladda upp din film öppnar den 18 januari, anmäl gärna så tidigt som möjligt! Deadline 8 februari 2023.

Det går inte att skicka in en nyare version av filmen senare, det är den inskickade filen som visas och bedöms av juryn, och som senare tävlar i Novemberfestivalen om detta blir aktuellt. Det går dock naturligtvis bra att anmäla flera olika filmer av samma filmskapare.

Observera att namnet på filmfilen skall innehålla vilken tävlingsklass filmen tillhör, filmens titel, regissörens namn samt filmens längd.

Exempel: k3_filmens_titel_fornamn_efternamn_14min.mp4

Teknisk specifikation

 • VIDEO FORMAT: Quicktime movie (.MOV) eller MPEG-4 (.MP4)
 • CODEC: H264 eller H265
 • BIT RATE (VIKTIGT!): 25 Mbit/s (25 000 Kbit/s)
 • BILDSTORLEK: 1920 x 1080
 • ÖVRIG INFO: PROGRESSIV
 • AUDIO FORMAT: AAC
 • SAMPLE RATE: 48 kHz (48.000 Hz)


Generella frågor om anmälan skickas till: pixel@filmiskane.se
Tekniska frågor samt för support vid anmälan kontakta:
Fredrik Jönsson, Teknikansvarig
teknik@filmiskane.se

Novemberfestivalen – arena för ung svensk film

Pixel Skånes Filmfestival är regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan.

Vinnarna av Bästa Film i Pixel klass 2 och 3 blir direktkvalificerade. Dessutom skickar Pixel två urvalsfilmer till Novemberfestivalen. Därefter avgör Novemberfestivalen vilka av urvalsfilmerna från alla regioner som kommer att delta i tävlingen. Pixel meddelar de berörda filmarna vilka urvalsfilmer som skickats. Novemberfestivalen meddelar sedan filmarna om deras film kommit med i festivalen.

 • Filmare som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Skåne kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via denna uttagning. Observera att det inte är tillåtet att anmäla sin film till mer än en regional uttagning. Dubbelanmälan leder till diskvalificering.
 • Regissören ska vara svensk medborgare eller ha varit bosatt i Sverige när filmen producerades.
 • Om filmen blir uttagen till Novemberfestivalen kommer Pixel/Film i Skåne behöva en engelsktextad version. 
 • Mer information om Novemberfestivalen – arena för ung svensk film finns på www.novemberfestivalen.se 

Det går inte att skicka sin film direkt till Novemberfestivalen. Endast bidrag från en regional uttagning kan delta. Vid frågor om anmälan kontakta: pixel@filmiskane.se 

PIXEL TALENT AWARD

Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris. Det instiftades för att ge en extra skjuts till skånska regitalanger och ny skånsk film och för att optimera de skånska resurserna. Priset riktar sig till en regissör på väg som finansiärerna ser har god potential att utveckla och förfina sitt uttryck, berika den skånska och svenska filmen och kan tillgodogöra sig och var behjälpt av de insatser som ingår i priset.

Kort om ansökan och visning

Regissören ansöker med en färdig film och en beskrivning av ett nytt kortfilmsprojekt. Juryn, vilka består av prisets finansiärer, gör en samlad bedömning av den inskickade filmen, det nya projektet samt regissörens möjligheter och förutsättningar. För att ansöka behöver du alltså ha möjlighet att medverka under festivalen. Av de inskickade bidragen kommer 3-6 stycken att nomineras. De nominerade regissörerna presenterar sina kommande ideér inför en publik bestående av bransch- och filmkollegor. Priset delas ut under Pixels prisgala som avslutning på festivalen.

 

Filmkriterier (för den färdiga filmen)

Nyhet 2023: Då fokus ligger på det kommande filmprojektet har vi öppnat upp för att filmer oavsett produktionsår kan ansöka till Pixel Talent Award. Om din film inefattas av något av följande kriterier kan du söka till Pixel Talent Award.

A. Din film är producerad under perioden 2022 ━ 2023 och har inte tidigare visats på Pixel. (Observera att du även behöver anmäla filmen till ordinarie Pixel-tävlan. Gäller endast kriterium A.)

B. Din film är producerad tidigare än 2022 och har inte visats på Pixel tidigare. Filmen deltar då endast i Pixel Talent Award, inte i ordinarie Pixel-tävlan.

C. Din film har tidigare visats på Pixel (oavsett prodktionsår). Filmen deltar då endast i Pixel Talent Award, inte i ordinarie Pixel-tävlan.

Sidan uppdaterad 17 jan 2023, kl 14:20