Hoppa till huvudinnehåll

Regler och ansökan

Nedan följer regler och riktlinjer för filmansökan till Pixel Skånes Filmfestival 2024, samt Pixel Talent Award - ett av Sveriges största kortfilmspris. Här hittar du även information och regler om Novemberfestivalen. Läs noga igenom reglerna innan du skickar in din ansökan.

Ansökan till 2024 års festival är öppen till den 16 februari för filmtävlan. Ansökan till Pixel Talent Award är öppen till 1 mars.

Festivalen sker i samarbete med Landskrona stad och äger rum på Landskrona teater den 27 april.

Tävlingsvikter för Pixelfilmtävlan:

Minivikt 0-7 år  
Flugvikt 7-12 år
Lättvikt 13-15 år  
Mellanvikt 16-19 år  
Tungvikt 20-26 år  
Sumovikt 27-100 år

Alla åldrar är välkomna!
Kortfilm, max 15 minuter.

Att skicka in filmen

Filmen laddas upp till vår server i samband med ansökan. Möjligheten att ansöka och ladda upp din film stänger 16 februari, ansök gärna så tidigt som möjligt! 

Det går inte att skicka in en nyare version av filmen senare, det är den inskickade filen som visas och bedöms av juryn, och som senare tävlar i Novemberfestivalen om detta blir aktuellt. Det går dock naturligtvis bra att ansöka med flera olika filmer av samma filmskapare.

Observera att namnet på filmfilen skall innehålla vilken tävlingsvikt filmen tillhör, filmens titel, regissörens namn samt filmens längd.

Exempel: tungvikt_filmens_titel_fornamn_efternamn_14min.mp4

 


Generella frågor om anmälan skickas till: pixel@filmiskane.se
 

Novemberfestivalen – arena för ung svensk film

Pixel Skånes Filmfestival är regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen i Trollhättan.

Vinnarna av Bästa Film i Mellanvikt 16 - 19 år och Tungvikt 20-26 år blir direktkvalificerade till Novemberfestivalen. Dessutom skickar Pixel två urvalsfilmer till Novemberfestivalen. Därefter avgör Novemberfestivalen vilka av urvalsfilmerna från alla regioner som kommer att delta i tävlingen. Pixel meddelar de berörda filmarna vilka urvalsfilmer som skickats. Novemberfestivalen meddelar sedan filmarna om deras film kommit med i festivalen.

  • Filmare som bor, jobbar eller tillfälligt studerar i Skåne kan kvalificera sig till Novemberfestivalen via denna uttagning. Observera att det inte är tillåtet att ansöka med sin film till mer än en regional uttagning. Dubbelansökan leder till diskvalificering.
  • Regissören ska vara svensk medborgare eller ha varit bosatt i Sverige när filmen producerades.
  • Om filmen blir uttagen till Novemberfestivalen kommer Pixel/Film i Skåne behöva en engelsktextad version. 
  • Mer information om Novemberfestivalen – arena för ung svensk film finns Novemberfestivalens hemsida

Det går inte att skicka sin film direkt till Novemberfestivalen. Endast bidrag från en regional uttagning kan delta. Vid frågor om ansökan kontakta: pixel@filmiskane.se 

PIXEL TALENT AWARD

Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspris. Det instiftades för att ge en extra skjuts till skånska regitalanger och ny skånsk film och för att optimera de skånska resurserna. Priset riktar sig till en regissör på väg som finansiärerna ser har god potential att utveckla och förfina sitt uttryck, berika den skånska och svenska filmen och kan tillgodogöra sig och var behjälpt av de insatser som ingår i priset.

Kort om ansökan och visning

Regissören ansöker med en färdig film och en beskrivning av ett nytt kortfilmsprojekt. Juryn, vilka består av prisets finansiärer, gör en samlad bedömning av den inskickade filmen, det nya projektet samt regissörens möjligheter och förutsättningar. För att ansöka behöver du alltså ha möjlighet att medverka under festivalen. Av de inskickade bidragen kommer 3-6 stycken att nomineras. De nominerade regissörerna presenterar sina kommande ideér inför en publik bestående av bransch- och filmkollegor. Priset delas ut under Pixels prisgala som avslutning på festivalen. OBS! Vill du ansöka om att ha med din film i Pixelfilmtävlan, så måste detta göras i separat formulär.

 

Filmkriterier (för den färdiga filmen)

Då fokus ligger på det kommande filmprojektet har vi öppnat upp för att filmer oavsett produktionsår kan ansöka till Pixel Talent Award. Om din film innefattas av något av följande kriterier kan du söka till Pixel Talent Award.

A. Din film är producerad under perioden 2023 ━ 2024 och har inte tidigare visats på Pixel. (Observera att du även behöver anmäla filmen till ordinarie Pixel-tävlan. Gäller endast kriterium A.)

B. Din film är producerad tidigare än 2023 och har inte visats på Pixel tidigare. Filmen deltar då endast i Pixel Talent Award, inte i ordinarie Pixel-tävlan.

C. Din film har tidigare visats på Pixel (oavsett produktionsår). Filmen deltar då endast i Pixel Talent Award, inte i ordinarie Pixel-tävlan.

Sidan uppdaterad 19 dec 2023, kl 12:40