Hoppa till huvudinnehåll
Pixel2023

Pixel 2023

Pixel2023

Årets Pixel-pristagare 2023

Pristagare på Pixel Skånes Kortfilmsfestival 2023, år 0-16 finns längre ned på sidan. 
Grattis alla pristagare och stort tack till alla filmskapare som skickat in sin film!


Bästa Film Klass 2 (16-19 år)
“Vinnarfilmen visar en laddad scen ur unga människors liv, där olösta konflikter och frustrationer bubblar under ytan. Trovärdiga karaktärer förstärks av väl genomtänkt smink och kostym, och skapar träffsäker igenkänning för alla som någon gång varit vilsna tonåringar.”

Vinnaren av Bästa Film i Klass 2 är “Fuck my band”
Regissör & Producent: Tora Wideryd

Vinnarfilmen är direktkvalificerad till Novemberfestivalen i Trollhättan. Vinnaren får även ackreditering till Nordisk Panorama – Nordisk Panorama Film Festival is the annual flagship of Nordic documentaries and short films.

Bästa Film Klass 3 (20-26 år)
“Man blir genast förförd av den svängiga musiken, fångad av det snygga fotot och fast i karaktärernas konflikt. En rapp och snygg film med en säregen stil som, likt huvudpersonen, kan kallas ”Art”.”Vinnaren av Bästa Film i Klass 3 är “Onsdag Morgon”Regissör: Edgar Thies-Lagergren
Producent: Mattis Svensson

Vinnarfilmen är direktkvalificerad till Novemberfestivalen i Trollhättan. Vinnaren får även ackreditering till Nordisk Panorama – Nordisk Panorama Film Festival is the annual flagship of Nordic documentaries and short films.


Bästa Film Klass 4 (27+)
“Ta en skopa arbetsplatssatir, tillsätt en dos igenkänning och krydda med en ondskefull twist. Filmskaparen har hittat det rätta receptet för en underhållande och läckert utförd film, som får oss att både sätta i halsen och bli sugna på mer. Skitbra jobbat!”Vinnaren av Bästa Film i Klass 4 är “Kakor”Regissör: Alessandro Stigliano
Producent: Anna Åhlander

Vinnaren får ackreditering till Nordisk Panorama – Nordisk Panorama Film Festival is the annual flagship of Nordic documentaries and short films.

Pixel-priser utsedda av Pixels fantastiska samarbetspartners:

Pixel Talent Award 2023
“Filmskaparen har ett gott öga för detaljer och vardagsdramatik och att förmedla en spänning. Filmskaparen är duktig på dramatiska uppbyggnader vilket ger oss förtroende för nästa genre som ska tas an. Det tidigare projektet visar prov på stark genomförbar kraft i allt från teknik, berättande, stämning, casting, regi och grade – allt samlat i en kul, men även obehaglig, twist. Dessa ingredienser ger oss förtroende för kommande recept.”

Vinnaren av Pixel Talent Award 2023 är
Alessandro Stigliano med det kommande projektet “God Mor”

Pixel Talent Award är ett av Sveriges största kortfilmspriser med ett sammanlagt värde på över 200 000 kronor Priset sponsras av och juryn består av representanter från Solid Entertainment, We Have a Plan, BoostHbg, Filmcentrum Syd samt Film i Skåne.

Pixel Talent Award, Hedersomnämnande:
“I sitt tidigare projekt fångar filmskaparen oss med en nostalgisk sommarkväll i Malmö. Filmen förmedlar vänskap och igenkänning, genomförd i sin enkelhet, men med ett välarbetat manus och snyggt foto. Filmskaparens nya idé ligger i tiden och är något vi gärna vill se. Vi ser och uppskattar filmskaparens humor – ett nutida stockholmssyndrom. Vi ser inte det kommande projektet som ett haveri!”

Vårt hedersomnämnande går till Simon Folger med det kommande projektet “Politiskt Haveri”.

Bästa Manus
”I en berättelse som sträcker sig ut i världen från en sommarvarm, skånsk trädgård, lyckas författaren skickligt skriva fram ett skoningslöst och återhållet drama om livets förutsättningar.

Anagrams manuspris 2023 går till Max Shore för manuset till Brytpunkten”

Bästa Dokumentär 
”En finstämd dokumentär där tillbakablickar från förr varvas elegant med vackert foto och modiga berättelser om att vara sann mot sig själv och om att bryta mönster från tidigare generationer.”
Vinnaren av Doc Lounge pris för bästa dokumentär på Pixel Skånes Kortfilmsfestival är Trädet, äpplet och kärnan av Alva Balldin och Emilie Forsman.

Vinnaren av DocLounges pris för Bästa Dokumentär får film visad som förfilm under någon av höstens visningar på DocLounge samt två Guldkort som ger gratis inträde till höstens samtliga filmkvällar på Babel.

Vinnaren får även ackreditering till Nordisk Panorama – Nordisk Panorama Film Festival is the annual flagship of Nordic documentaries and short films.

Bästa Fantastiska Film
”Det absurda inom konsten har en lång tradition. Genom att använda sig av förhöjda, förstärkta och förvridna uttryck går det att belysa verkligheten på ett effektivt sätt. Priset för bästa fantastiska film tilldelas ett verk som med en avskalad estetik och renodlad gestaltning resonerar kring begreppet arbete. Vi lockas in i huvudkaraktärens besök i en märklig miljö där idén om det normala ställs på ända.

Vinnare är: Fabriken Inc. Regissör och producent, Martin Persson.”

Priset utses av Lund Fantastic Film Festival, Vinnaren får “Bästa Fantastiska Film” festivalackreditering och festivalvisning av filmen i höst 2023.

EBBA-priset
“Med lekfullhet och kärleksfullt allvar ger filmen en inblick i nära vänskap och leken som livsluft. Som åskådare bjuds vi in i deras värld och sugs med i den lustfyllda skapandeprocessen.”

Vinnaren av EBBA-priset 2023 är Eva Malmberg för “Boybend”

Pristagaren får ett stipendie på 5000kr. EBBA-priset är en hyllning till Sveriges första kvinnliga filmregissör Ebba Bergman Lindqvist och delas ut av WIFT Södra.

Ebba-Priset, Hederspriser
“Med ett stilmässigt och effektivt bildspråk skildras blicken på den andra. Hur blir vi sedda? Hur tittar vi på varandra. Med en kort och koncis berättelse skapar filmaren ett konstnärligt verk.”

Hederspriset går till Miriam Kjellman för “Gaze”.

“Med ett professionellt filmiskt och konstnärligt bildspråk, skildras en känslig berättelse om tillhörighet. Vi är glada att se ytterligare en stark historia av 2021 års Ebba-pristagare.”

Hederspriset går till Johanna Sutherland för “Ljunga”

 

 

Pixelpriser Klass 2-4 (16 år och uppåt)
utsedda av årets Pixeljury 2023:

Bästa Foto

“För ett poetiskt, lyriskt bildspråk som håller hög konstnärlig nivå och som sätter det visuella berättandet i centrum. Med intima svartvita närbilder och färgsprakande kompositioner från ovan skapas såväl suggestiva stämningar som vidunderliga vyer.”

Pixeljuryns pris för Bästa Foto går till: En Fantasi av William Fidler

Bästa Klipp
“I denna stilsäkra film blandas bilder och ljud samman med pricksäker timing, för att sedan monteras och strösslas med musik och ljudeffekter till en riktig kalastårta. Och resultatet? Rena klippet!”

Pixeljuryns pris för Bästa Klipp går till: Sebastian Waga för “Kakor”

Bästa Ljud
“Ett coming-of-age-drama där ljudarbetet är en central del av den emotionella berättelsen, från syrsornas sång i sommargräset till hemlig kommunikation via morsekod.”

Pixeljuryns pris för Bästa Ljud går till:
Kaan Orgunmat, June Finney och Martin Persson för “The Wake Up Chirp”.

 

Bästa Originalmusik
“En film där musiken är närvarande och stämningsskapande från ruta ett. Där olika musikgenrer både underbygger och väver sig väl in i handlingen. En Malmöskildring av idag med en hit som ett plåster.”

Pixeljuryns pris för Bästa Originalmusik går till:
Hjalmar Wittzell, Next Stop Studio, Rootvälta för musiken i “Mellan dem och dem”

 

Bästa Skådespelare
“Priset går till en skådespelare med stark utstrålning och total närvaro. Från filmens inledande vardagliga tristess till dess gastkramande upplösning förblir publiken engagerad i huvudpersonens öde — mycket tack vare denna minnesvärda skådespelare.”

Pixeljuryns pris för Bästa Skådespelare går till:
Aida Esmailzadeh Davani, för sin roll i “Nattskift”

Bästa Regi
“Priset går till en person som med stor känsla för det subtila och det mystiska närmar sig ämnen som folktro, döden och sorghantering. Med ett stillsamt berättande, en varsam regi av barnskådespelare och bejakande av det oförklarliga förmedlar regissören en historia som imponerar i sin stilsäkerhet.”

Pixeljuryns pris för Bästa Regi går till: Johanna Sutherland för “Ljunga”

Bästa Mask & Kostym
“I den här komprimerade berättelsen om olycklig kärlek, systerskap och drastiska beslut är mask och kostym starkt bärande element för att lyfta historien till ännu högre komiska poänger. Från den underbara färgpaletten i pastell till den minst sagt ödesdigra frisyren.”

Pixeljuryns pris för Bästa Mask & Kostym går till:
Sandra Haraldsen för “Bangs”

Bästa Scenografi
“Med en genomgående stil och känsla skapar denna scenograf en egen oas mitt i vardagen, och vi bjuds in i en värld där stillastående ting får liv. Genom små medel skapas en detaljrik miljö som tar oss till Amazonas.”

Pixeljuryns pris för Bästa Scenografi går till: Sofia Thulin för “Houseplants”

Pixeljuryns Hederspris 1
“Juryns första hedersomnämnande går till en glädjespridande och engagerande dokumentär vars underhållande huvudpersoner på ett uppfriskande och tänkvärt sätt leker med kön, identitet och kändisskap.”

Pixeljuryns första hederspris går till: Regissör Eva Malmberg och producent Evelina Jacobsson för “Boybend”

Pixeljuryns Hederspris 2
“Juryns andra hedersomnämnande går till en person vars filmer drivs av stor lätthet i handlaget när det gäller både regi och manus, där framförallt de välskrivna dialogerna på ett effektivt sätt för historierna framåt. Med enkla medel visas en bredd i berättandet, från det komiska till det allvarstyngda.”

Pixeljuryns andra hederspris går till:
Olle Bugge för filmerna “Tranor och Badkaret”

Grattis och tack till alla inblandade!
Vi ses igen på Pixel Skånes Kortfilmsfestival 2024Pixel 2023

Pixel-Junior pristagare 2023

Tusen tack till alla filmskapare som kämpat och skickat in så fina filmer till Pixel-Junior (0-16år) 

Grattis och tack till publiken, juryn och fantastiska Hilda som ledde prisutdelningen!

Vi ses igen på Pixel Skånes Kortfilmsfestival 2024

Nedan presenteras pristagarna för Pixel-Junior 2023:

Junior 1:a plats

”In i mörkret” av Bára Beranová

Motivering:

En leranimation som sticker ut. Varenda detalj i den känns genomarbetad från historian, till scenografin, ljudet och karaktärerna. Den blandade berättartekniken tar filmen till en ny nivå…eller ska vi säga levlar upp?

Junior 2:a plats 

”Mus som boxas” av Samuel Månsson

Motivering:

En snabb animation med rent formspråk där man jobbat mycket med perspektiv. Snyggt klippt där varenda bildruta är tajmad med ljudet. Berättarstilen såväl som handlingen är kraftfull och sitter som en smocka!

Junior 3:e plats

”Jag ser dig”

av Hedda Dessborn, Vidar Bjarup, Theo Schori

Motivering:

Med tydliga influenser från highschool horror har man med en enkel dramaturgi lyckats få fram en obehaglig stämning i en vardaglig miljö. Med enkla medel förvandlas en bekant situation till en mardröm – en skräckfilm på dagtid.

Pixel Junior, Hedersomnämnande:

”Tiffanys Monday” av Tanusha Rusia, Hansini Kolla

Motivering:

En i dubbel bemärkelse välklippt animation där vi följer en ung flickas vardag. Formspråket känns unikt och kreativt.

Hedersomnämnande:

”Himmel eller helvetet”

av Adrian Smolinski, Isabella Nilsson, André Åkesson, Sebastian Leal Östlund

Motivering:

En psykologisk thriller som får oss att sitta på nålar. Där dödligt allvar blandas med lekfullhet.

PixelJunior3023
 

Sidan uppdaterad 06 dec 2023, kl 14:44