Hoppa till huvudinnehåll
Från vänster:  Marcus Lundin, Mary-Anne Buyondo, Aboubakr Torfi, C. Grace Chang, Shir Akbari, Mahdi Hosseindad, Mónica Hernández Rejón

Programmet-Kortfilm 2021/2022

I Programmet-kortfilm ligger fokus på att hitta nya spännande röster, filmskapare som arbetat med rörlig bild i olika former men inte tidigare är kända av finansiärer eller publiken. För att nå ut bredare och öka tillgängligheten anlitades två rekryterare och en ny hemsida skapades. 6 team av filmskaparna kommer producera kortfilm och jobba tillsammans fram till sommaren 2022 och får ett stipendium, en dramaturg, en mentor, en kompositör och skräddarsydda workshops. Premiär av de nya kortfilmerna planeras till augusti 2022.

Mónica Hernández Rejón

“Jag vill lära mig att använda filmens språk för att lyfta fram viktiga frågor på ett känslomässigt sätt och göra filmer som kan skapa förändring och bidra till en mer jämlik värld.”

Mónica Hernández Rejón
Mónica Hernández Rejón

 

Jag är 36 år gammal och är född och uppvuxen i Mexico City. Jag är baserad i Malmö där jag arbetar som filmproducent och regissör. Jag har en akademisk bakgrund med fokus på film, postkoloniala och intersektionella studier. Jag brinner för frågor om identitet, rasism och politiskt motstånd, vilket är de teman som jag utforskar i de filmer jag gör.

Jag sökte till Programmet Kortfilm för att regissera min första spelfilm. Jag vill lära mig att använda filmens språk för att lyfta fram viktiga frågor på ett känslomässigt sätt. Jag vill göra filmer som kan skapa förändring och bidra till en mer jämlik värld. Jag vill komma i kontakt med kollegor i Skåne för att utöka min förståelse för vårt arbete i regionen och för att öppna ett bredare utrymme för mig och de filmskapare jag arbetar med.

Marcus Lundin

Marcus Lundin
Marcus Lundin

 

“Jag ser verkligen fram emot att möta professionella folk inom filmprogrammet som kan dela med sig av sin kunskap. Jag Hoppas även detta kan skapa en väg för mig själv att få in foten som kan leda till en framtida karriär. ”

Jag har studera 2 år utomlands på Sydney Film School  i Sydney där jag mötte folk från världen över med olika perspektiv som fick mig att växa som en filmskapare. Min stora passion inom film är främst att skriva manus då det skapar en väg till att utforska det mänskliga tillståndet som man kan plocka ifrån sig själv och andra till att skapa något intressant. Genom det här kan man skapa en koppling till folk som känner likadant på en känslomässig nivå genom film något som driver mig starkt.

Jag har sen 2014 haft en idé som har vandrat runt i mitt huvud om att göra en kortfilm som relaterar till min egen barndomstrauma som jag hade vid 6 år ålder. Tyvärr så är film väldigt dyrt så jag har inte haft möjligheten att skapa den. Tur nog så känner jag ett filmgäng I malmö som består av tidigare Sydney Film School elever som nu driver ett produktionsbolag vid namn 376 films. Dom tipsade om programmet kortfilm och är snälla nog att hjälpa till mig med att skapa min kortfilm (Buckethead) för programmet kortfilm. Jag ser verkligen fram emot att möta professionella folk inom flm programmet som kan dela med sig av sin kunskap. Jag Hoppas även detta kan skapa en väg för mig själv att få in foten som kan leda till en framtida karriär. 

Aboubakr Torfi

“Jag vill förmedla ett nytt budskap till samhället där jag visar en annan sida av verkligheten i så kallade utsatta områden.”

Aboubakr Torfi
Aboubakr Torfi

 

Mitt namn är Aboubakr Torfi jag är 19 år gammal. Jag är uppvuxen i Möllevången där jag bor tillsammans med min familj. Jag är tacksam för min barndom i området, det har format mig till den jag är i dag. Jag gick ut Gymnasiet i år och jobbar just nu på en hemtjänst och jag tänkte plugga vidare senare men först tänker jag satsa på att skapa min egen konst och förmedla ett nytt budskap till samhället där jag visar en annan sida av verkligheten i så kallade utsatta områden det är just därför jag är intresserad  av att skapa det i form av film och skådespel och poesi. Att skapa film har vart en dröm sen jag varit liten tillsammans med mina två kompanjoner och kära barndomsvänner som ni kommer att se i filmen. Jag drömmer om att kunna nå ut och bli hörd speciellt till ungdomarna i Sverige.

Mary-Anne BUYONDO

Mary-Anne Buyondo
Mary-Anne Buyondo

 

“Min främsta anledning till att söka till det här programmet är Representation, och att äga narrativet är viktigt för mig. Oavsett resultat så hoppas jag någon ser min film och tänker: Kul, jag vill också bidra med mitt perspektiv.”

Är med mina 40år präglad av en uppväxt i Göteborg. I den norra delen i förorten Angered men/och lärde mig att code-switch i en tidig ålder då jag gick i skola i ett vitt övermedelass område närmre centrala Göteborg.

Anser migsjälv att vara en usel faster och sjävupptagen dotter och syster - livnär mig som skräddare på Malmö Opera med en examen i kostymdesign från London College Of Fashion där mina ambitioner om att arbeta med film och berättande först uppstod.

Min främsta anledning till att söka till det här programmet är att Representation, och att äga narrativet är viktigt för mig. Oavsett resultat så hoppas jag någon ser min film och tänker: Kul, jag vill också bidra med mitt perspektiv.

C. Grace Chang

“Trots att jag arbetar med många svåra teman, älskar jag komedi och lekfulla projekt. Det skulle vara en dröm att göra en rolig TV-serie eller långfilm! [...] Mellan alla oss i Programmet-Kortfilm har vi ett brett spektrum av färdigheter och perspektiv, och jag är glad över att få jobba bredvid dem!”

C. Grace Chang
C. Grace Chang

 

Jag är en queer Kinesisk/Koreansk Amerikansk curator (Skånes konstförening), konstnär, skribent, och redaktör (Sine Theta Magazine) som bor och arbetar i Malmö. I mitt kreativt arbete gillar jag att blanda tillvägagångssätt för att utforska kritiska teman, såsom diaspora, de-kolonialitet och spänningen mellan det hypersynliga och det osynliga som åläggs marginaliserade människor. Film/video är absolut en av mina favoritmedier—det är flexibelt och interdisciplinärt, men också ett mer demokratiskt medium. Trots att jag arbetar med många svåra teman, älskar jag komedi och lekfulla projekt. Det skulle vara ett dröm att göra en rolig TV-serie eller långfilm!

Jag har alltid skrivit och uttryckt mig med olika kreativa sätt sedan barndomen. Min kandidatexamen i språk och litteratur var faktiskt en tragikomisk TV-serie. När jag hörde om Programmet Kortfilm, hade jag redan börjat ett nytt manus, och jag såg programmet som den perfekta möjligheten att göra det till verklighet. Stöden är större än pengarna som erbjuds—det inkluderar ett genomtänkt stödsystem med mentorer, equipment, och andra former av hjälp. Mellan alla oss i programmet har vi ett brett spektrum av färdigheter och perspektiv, och jag är glad över att få jobba bredvid dem!

Shir Akbari & Mahdi Hosseindad

Shir Akbari
Shir Akbari

 

Mahdi Hosseindad
Mahdi Hosseindad

“Film är något speciellt för mig för där kan vi presentera våra tankar på ett bättre sätt, det har alltid varit en dröm att kunna jobba inom film.”

“Jag kommer från ett land som har länge drabbats av krig och konflikt. Det är oacceptabelt. Det här kriget måste stoppas omedelbart. Fred i hela världen och speciellt i mitt land är min stora dröm, och jag vill förverkliga det genom film.”

Shir Akbari

Jag är 24 år gammal från Afghanistan. Jag växte upp i Afghanistan och Iran. Jag läste grundskola i Gislaved gymnasium sen jag började i latin skola i Malmö. Jag jobbat på Kontrapunkt nästan 3 år. Från 2019 jobbar som projektledare på Payk media. Jag intressera om film, musik och jobba med olika video ämne. Film är något speciell för mig för att kunna presentera våra tankar på ett bättre sätt, det var alltid ett dröm att kunna jobba inom film. Min dröm är att om 15 år kunna presentera en av våra filmer på Oscar.

Mahdi Hosseindad

Jag är 21 år gammal och bor i Malmö. Jag läser ämneslärarutbildningen vid Malmö universitet. Just nu är jag aktiv inom ett annat projekt kallas för Payk. Det är ett webbmagasin på dari och svenska. Låt oss prata om film. Jag älskar film, det är ett perfekt sätt att kommunicera med människor, beröra deras känslor och även förmedla viktiga budskap till dem. Jag kommer från ett land som har länge drabbats av krig och konflikt. Det är oacceptabelt. Det här kriget måste stoppas omedelbart. Fred i hela världen och speciellt i mitt land är min stora dröm, och jag vill förverkliga det genom film.

Vi sökte detta program av olika anledningar, men den viktigaste av alla var programmets genomtänkta planering. Till skillnad från många andra liknande program bjuder Filmprogrammet sina deltagare på en långsiktig och övergripande process. Det vill säga man kan känna av på riktigt hur en filmproduktion går till. Från 0-100. Du får inte bara ekonomiskt stöd, det är mycket mer än så. Jag är väldigt tacksam att vara en del av programmet och ser verkligen fram emot att lära mig mer om film och filmskapande.

 

Samarbetspartners

Film i Skåne, Filmcentrum Syd, Musikhögskolan Malmö.

Med stöd av Svenska Filminstitutet - Talent to Watch, Region Skånes Kulturförvaltning och Region Skåne.

Alla foton på denna sidan är tagna av Suleyman Hussein.

Sidan uppdaterad 15 nov 2021, kl 13:35