Hoppa till huvudinnehåll

Programmet-Långfilm 2021/2022

Bildtext: Övre raden från vänster: Jesper Cederstrand, Alexe Landgren, Naures Sager, Michael Detlef. Undre raden från vänster: Christian Zetterberg, Liselotte Persson, Liv Kaastrup Vesterskov, Malene Begtrup, Emma På Brunzell, Agnes Parkrud, Filson Ali, Sunniva Eir Tangvik Kveum

I Programmet-Långfilm ligger fokus på att ge bra förutsättningar för att utveckla nya, starka skånska långfilmer och filmskapare. 6 team utvecklar långfilmsprojekt fram till december 2022, erbjuds utvecklingspengar, skräddarsydda insatser, workshops, resor, möten med bransch och ett forum att verka i. Filmskaparna blir även en del av Manusrummet där deltagarna får individuell coaching av etablerade manusförfattare.  
I projekten ser vi utmanande samtidsskildringar, humor, starka känslor, unga människor och bland filmskaparna ser vi nya perspektiv och en angelägenhet att berätta.  
 
Jag känner mig hedrad och lyckligt lottad att få vara en del av denna fantastiska satsning i att stötta och få fram nya spännande filmmanus.
Charlotte Orwin, manuscoach
                                                                          
Samarbetspartners: Film i Skåne, Centrum för Dramatik
Manuscoacher: Charlotte Orwin, Fredrik Lindqvist, Josefine Adolfsson,    
Petra Norman, Petra Revenue, Marietta von Hausswolff von Baumgarten 

The Love Pill - Naures Sager och Michael Detlef

Naures Sager
Naures Sager
Michael Detlef
Michael Detlef

The Love Pill är farlig men kommer den att funka för Zozo och Malik?

Malik och Darya ska gifta sig. När Zozo håller ett tal på bröllopet tar han oss tillbaka på en resa där vi får se den starka relationen mellan Zozo och Malik. The Love Pill bjuder på ett farligt äventyr, men kommer den hjälpa männen att erkänna sin kärlek för varandra?

Naures Sager och Michael Detlef driver bolaget The Uneven som är baserat i Malmö och skapar filmer med queera arabiska röster.

 

”Jag är helt överlycklig att få utveckla min första långfilm och få ett sånt här starkt stöd. Det ger mig hopp och styrka. Jag är tacksam för förtroendet och ser fram emot denna resa. ”

Kung Fu på Film - Liv Kaastrup Vesterskov och Malene Begtrup

"Vi fram emot att fördjupa arbete med filmens medie och få nya verktyg till vår skapande process."

När världen blir ohanterlig reser Astrid från Köpenhamn hem till sin mamma i Sverige då hon invigs i livet på ett, för henne tidigare okänt, Kung Fu center mitt i den skånske landsbygd.

Som gränsgångare i både Danmark och Sverige, i film och teater, tar vi komedi-pennan i handen och vill tillsammans med Astrid utforska livets möjligheter i ett möte mellan den svenska feminismen, Köpenhamns prestationssamhälle och den kinesiske tai chi balansen.

Fast vi båda är födda i Danmark har vi utbildning från svenska Teaterhögskolan i Malmö. På det sättet har vi blivit gränsgängare med en fot i båda länderna. Dessa erfarenheter blir en integrerad kvalitet i vårt konstnärliga skapande.

Liv Kaastrup Vesterskov
Liv Kaastrup Vesterskov
Malene Begtrup Andersen
Malene Begtrup

 

Paradise - Emma Pål Brunzell och Agnes Parkrud   

Emma Pål Bunzell
Emma Pål Bunzell
Agnes Parkrud
Agnes Parkrud

 

Ett episkt kärleksdrama om två dokusåpadeltagare som upplever den första förälskelsen under inspelningen av reality-programmet "Paradise". Deras bristande livserfarenhet och dokusåpans outtalade förväntningar på dem, framkallar självuppfyllande profetior som leder till trasslig kommunikation och hjärtskärande svek.
 
Emma Pål Brunzell är regissör, manusförfattare och klippare som står bakom de framgångsrika kortfilmerna "Punani Steam" och "På din Story". Agnes Parkrud är junior producent på Zentropa Sweden och har jobbat med storfilmer som "En runda till" och "Rättfärdighetens ryttare".

”Vi ser fram emot att dela utvecklingen av denna långfilmsdebut, både med etablerade filmskapare i branschen och andra deltagare i programmet som är inne i en liknande process.”

Tid - Filson Ali

”Filmskapandet är för mig är en intim konstform som gör det möjligt att beröra många människor samtidigt som man berätta på tvärs över många gränser. Det skapar en kraftfull relation mellan filmskaparen och tittaren. Det är magi.”

Efter en tragisk bortgång söker en ung man upprättelse samtidigt som han försöker hitta tillbaka till hans livs kärlek.

Jag är Filson Ali och är filmskapare, mamma, partner och konceptuell fotograf.
Jag är först och främst en mamma och älskar att vara med min dotter och familj.  
Utöver det älskar jag komediserier, film och popcorn!

Filson Ali
Filson Ali

 

Lite mer än en kram - Christian Zetterberg, Liselotte Persson, Alexe Landgren och Jesper Cederstrand

Christian Zetterberg
Christian Zetterberg
Alexe Landgren
Alexe Landgren

 

Jesper Cederstrand. Foto: Rasmus Eriksson
Jesper Cederstrand
Liselotte Persson
Liselotte Persson

"Tänk att man är tretton år och har en syrra som är femton. Syrran får en ny klasskamrat, Amanda - en nyinflyttad tjej från Stockholm. De börjar hänga hemma hos en, sitta vid köksbordet och dricka kaffe, kolla film på kvällarna och sånt. Tänk att det sen visar sig att hon, som är två år äldre, vill göra en massa grejer med en. Grejer man tidigare bara kunnat drömma om."

Manne ska börja sjuan. Amanda ska börja i nian tillsammans med hans storasyster Moa. En förälskelse eller ett förhållande är dömt på förhand. Ändå kan ingen av dem hejda sina känslor.

Christian är regissör, utbildad vid Fridhems filmlinje och är inriktad på personregi och casting av barnskådespelare. Liselotte är producent, för tillfället studerande kulturprojektledare vid kulturverkstan. Tidigare deltagare vid PRODDA! - Film i Väst talangprogram för unga producenter. Jesper och Alexe är manusförfattare. Jesper med stor erfarenhet av att skriva för barn och unga efter  tidigare arbetat på Sveriges Radios Barnradion. Alexe har bred kunskap inom filmskapandet efter tidigare varit både regissör, manusförfattare och dramaturg. 2009 var hennes korta ungdomsfilm Fredag nominerad till Startsladden och 2017 vann hon Pixel talent award.

Vi hoppas att med hjälp av långfilmsprogrammet utveckla ett färgstarkt manus som sätter fingret på de stora känslorna när det kommer till att vara ung och kär. Vi ser också en stor fördel i en mötesplats där vi kan utveckla vårt projekt och få ett starkare kontaktnät.

Nipsters - Sunniva Eir Tangvik Kveum

Sunniva Eir Tangvik Kveum
Sunniva Eir Tangvik Kveum

 

Chris (15) drar publiken in i ett ett färgstarkt, kreativt pulserande getingbo av "Nipsters" (nazistiska hipsters). Chris är del av ett kreativt mediekollektiv som förespråkar klima-aktion och djurskydd men framför allt ett bättre Sverige, för svenskar. Chris förväxlar identitet med tillhörighet, tillhörigheten som hon får av kollektivet genom att stå för nazismen betyder ALLT! Chris erbjuds möjligheten att bli en frontfigur för den nya «gröna nazismen». Hon når en punkt där det är allt eller ingenting som gäller. Men hur många broar hinner hon bränna innan verkligheten kommer i kapp henne?
 
Sunniva Eir Tangvik Kveum föddes i Lofoten i norra Norge men har pratet skånska sedan år 2000 när familjen flyttade till Malmö. Det som började som en dröm om att bli skådis har resulterat i att hon har skrivit och regisserat ett antal kortfilmer och deltagit på flera filmfestivaler. År 2020 tog hon sin kandidatexamen i regi från Den Norska filmskolan. Hennes slutfilm från den Norska filmskolan Rosanazi var startskottet för arbetet med långfilmen Nipster (arbets titel) som hon nu ser fram emot att vidareutveckla i Programmet Långfilm. Det är med stor glädje och entusiasm hon deltar i programmet och ser fram emot möjligheten att vända näsan tillbaka mot Malmö.

“A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.”

― Booker T. Washington

Programmet Långfilm Logo

Mer info: filmiskane.se, centrumfordramatik.se, filmprogrammet.se/lang/
Film i Skåne: Julia Gebauer, julia@filmiskane.se, 070-8140475
Centrum för dramatik: Ammy Kjellsdotter, ammy@centrumfordramatik.se, 070-219 03 71
 
Programmet-Långfilm är ett samarbete mellan Film i Skåne och Centrum för Dramatik Syd och genomförs med stöd av Svenska Filminstitutet - Talent to Watch och Region Skånes Kulturförvaltning.

Logotyper

Sidan uppdaterad 01 jun 2023, kl 18:19