Hoppa till huvudinnehåll
Folkets Bio Gylleboverket. Foto: Axel Törnqvist.

Visning

Salongen Pixel 2019

Pixel Skånes Filmfestival - i år online 25 april

Pixel 2020 äger rum online 25 april.
Film i Skåne arrangerar årligen Pixel Skånes Filmfestival - en kortfilmsfestival för filmare på väg. Pixel är också Skånes uttagning till den nationella Novemberfestivalen. Dessutom delar vi ut Pixel Talent Award till en talangfull filmare som siktar på en professionell karriär. 

 

VAI är invigningsfilm. Regi: Regissör Nicole Whippy, ‘Ofa-Ki-Levuka Guttenbeil-Likiliki, Matasila Freshwater, Amberley Jo Aumua, Mīria George, Marina Alofagia McCartney, Dianna Fuemana, Becs Arahanga.

IFEMA 12-15 februari i Malmö

IFEMA International Female Film Festival Malmö är Sveriges äldsta filmfestival med fokus på kvinnliga regissörer. I år lyser festivalen upp Malmö redan i februari, med filmer från 34 länder, samtal och nya perspektiv. Det övergripande temat för årets festival är ”Moder Jord”.

Kortfilmen "Brotherhood" shortlisted for Oscar.

"Brotherhood" Från Malmö Arab Film Festival nominerad till Oscar

Så kul - från Malmo Arab Film Festival (MAFF) till Oscarsnominering: "Brotherhood" i regi av tunisiska Meryem Joobeur och Maria Gracia Turgeon är nominerad till Oscar för bästa kortfilm. Kortfilmen “Brotherhood” deltog i Malmö Arab Film Festival Market Forum 2017, och fick då Film i Skånes utvecklingsstipendium riktat till arabisk-svensk samproduktion. 2019 var filmen tillbaka på MAFF och vann kortfilmstävlingen.

Prisdiplom novemberfestivalen

Tre priser till Skåne på Novemberfestivalen

Inte mindre än tre priser gick till Skåne under Novemberfestivalen i Trollhättan, festivalen som samlar nya filmare från hela landet. Andrapris i tungviktsklassen gick filmen "Jag skiner inte utan er mina bröder" av Alexander Abdallah. Alexander Abdallah fick även norska Amandusfestivalens pris. Nadja Carlheim Gyllensköld fick BUFF Filmfestivals pris för filmen ”Pappa måste jobba”. Grattis säger vi till våra talangfulla skånska filmare!

MAFF Market Forum 2019.

Vinnarna på MAFF

Vinnarna är nu utsedda på Malmö Arab Film Festival och MAFF Market Forum. Filmpriserna till de filmer som visades på festivalen delades ut under avslutningen i samband med den sista filmvisningen. 

Segrarlaget i Noomaraton 2019 kom från Skåne

Skånsk seger i riksfinalen Noomaraton

Segern plockades för första gången hem till Skåne av laget KEPS Pictures bestående av Klara Ågren, Pollyanna Popermajer och Emma Pekkari. Deras film "Jag skulle dö för mitt lag tror jag" hyllades av juryn med följande motivering: ”För en film som på ett naturligt och uppfinningsrikt sätt lyckats tackla årets förutsättningar. En stilsäker skildring av längtan efter gemenskap som berörde oss med både humor och känsla.” 

Gruppfoto 3rd KIDS Regio Forum. Foto Carlo Bansini.

KIDS Regio och Weimardeklarationen

Film i Skåne är medlem i den europeiska organisation KIDS Regio, som arbetar för att stärka alla aspekter av film för barn och unga. Vid sommarens 3rd KIDS Regio Forum i Weimar, formulerades en strategisk agenda i 5 punkter, "The Weimar Declaration", som ledning för fortsatt arbete. 

Peter Grönlund, regissör.

2019 års Bo Widerberg-stipendium

Lilla Filmfestivalen i Båstad, som gick av stapeln 7-11 augusti, delar årligen ut Bo Widerberg-stipendiet. Årets mottagare är filmregissören Peter Grönlund som regisserat två av de senaste årens mest omtalade och prisbelönta svenska filmer; "Tjuvheder" och "Goliat". Ur motiveringen: "Likt Bo Widerberg berör och förser han svensk film med drabbande skildringar av verklighetstrogna människoöden." Festivalen arrangeras av Föreningen Film i Båstad, Båstads kommun och Film i Skåne. 

Evenemang på gång

Vi kunde tyvärr inte hitta några events