Hoppa till huvudinnehåll
Folkets Bio Gylleboverket. Foto: Axel Törnqvist.

Visning

Publikbild från MAFF

Malmö Arab Film Festival 8-13 okt 2020

Malmö Arab Film Festival drar igång den 8 oktober med avslutning 13 oktober. Festivalen visar långfilm, dokumentärfilm och kortfilm från den arabisktalande kultursfären, men har också ett Market Forum för finansiering, workshops och seminarier.

Affisch Bionalen 2020 Kristianstads filmfestival

Bionalen 2020 Kristianstad filmfestival 9-11 okt

Temat för årets filmfestival är "Framtiden". Regionmuseet Kristianstad presenterar ett brett program med filmvisning, samtal med regissörer, workshops, konsert med filmmusik, interaktiv BR-installation, skyltfönsterbio med mera.

Noomaraton logo och en kamera

Noomaraton 2020

Den 5 sept fick tävlande lag 24 timmar på sig att göra en film. Det enda de fick veta var tre platser, tre föremål, ett tema. 18 lag gick i mål. Den 15 september kl 18.00 går vår skånska deltävling av stapeln. Visningen streamas online här på filmiskane.se!

Varmt välkomna!

Nu ger Region Skåne extra stöd till kulturlivet

Region Skånes kulturnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 7 maj att avsätta 3,2 miljoner kronor till extra sökbara stöd till kulturlivet i Skåne. Stöden kan till exempel användas för att underlätta en digital omställning, kompetensutveckling eller att testa nya idéer och format i den speciella situation kulturlivet befinner sig i på grund av covid 19. Expresstödet riktar sig till konstnärer, kulturskapare, arrangörer och andra aktörer inom det fria kulturlivet i Skåne. Stödet till centrumbildningar ska kunna stödja och stärka kulturskapare och konstnärer inom respektive konstområde. Utlysningen öppnar den 13 maj och sista ansökningsdatum är den 28 maj. Målsättningen är att pengarna ska kunna betalas ut innan midsommar. 

Liberalernas Christer Nylander Foto: Nils Petter Nilsson/TT

50 miljoner till filmen

Nu är det klart hur regeringen kommer fördela det stöd till kultur på 500 miljoner som aviserades i mars. Den största delen får Statens kulturråd fördela, 50 miljoner går till filmfestivaler och biografer och kommer fördelas genom Filminstitutet och en del kommer att fördelas direkt till författare och konstnärer i form av stipendier. Kulturaktörer kommer att kunna ansöka om pengar från och med måndag 27 april.

Webannons Pixel 2020

Vilka vann? Pixel online 25 april

Lördagen den 25 april bjöd Film i Skåne på en heldag av skånskt filmskapande och kreativitet - online. Det blev inte mindre än 444 min film, roliga workshops och inspirerande gäster och samtal. Och förstås prisutdelning med många priser i olika kategorier. 

Annons Jozi Gold i regi av Fredrik Gertten.

Jozi Gold - en dokumentär thriller

Efter intensivt engagemang får nu filmen "Jozi Gold" svensk premiär (på bio och online) med livesänt Q&A där filmens regissörer Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven, samt huvudkaraktär Mariette Leifferink möter publiken. Jozi Gold är en rafflande dokumentärthriller om guldgruvorna i Johannesburg. Vi får följa Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik miljöaktivist, i kampen för att exponera sanningen. Jozi Gold får sin svenska premiär den 3 april i solidaritet med de biografer som fortfarande är igång. Filmen släpps samtidigt online för publik över hela landet. 

VAI är invigningsfilm. Regi: Regissör Nicole Whippy, ‘Ofa-Ki-Levuka Guttenbeil-Likiliki, Matasila Freshwater, Amberley Jo Aumua, Mīria George, Marina Alofagia McCartney, Dianna Fuemana, Becs Arahanga.

IFEMA 12-15 februari i Malmö

IFEMA International Female Film Festival Malmö är Sveriges äldsta filmfestival med fokus på kvinnliga regissörer. I år lyser festivalen upp Malmö redan i februari, med filmer från 34 länder, samtal och nya perspektiv. Det övergripande temat för årets festival är ”Moder Jord”.

Kortfilmen "Brotherhood" shortlisted for Oscar.

"Brotherhood" Från Malmö Arab Film Festival nominerad till Oscar

Så kul - från Malmo Arab Film Festival (MAFF) till Oscarsnominering: "Brotherhood" i regi av tunisiska Meryem Joobeur och Maria Gracia Turgeon är nominerad till Oscar för bästa kortfilm. Kortfilmen “Brotherhood” deltog i Malmö Arab Film Festival Market Forum 2017, och fick då Film i Skånes utvecklingsstipendium riktat till arabisk-svensk samproduktion. 2019 var filmen tillbaka på MAFF och vann kortfilmstävlingen.

Prisdiplom novemberfestivalen

Tre priser till Skåne på Novemberfestivalen

Inte mindre än tre priser gick till Skåne under Novemberfestivalen i Trollhättan, festivalen som samlar nya filmare från hela landet. Andrapris i tungviktsklassen gick filmen "Jag skiner inte utan er mina bröder" av Alexander Abdallah. Alexander Abdallah fick även norska Amandusfestivalens pris. Nadja Carlheim Gyllensköld fick BUFF Filmfestivals pris för filmen ”Pappa måste jobba”. Grattis säger vi till våra talangfulla skånska filmare!

MAFF Market Forum 2019.

Vinnarna på MAFF

Vinnarna är nu utsedda på Malmö Arab Film Festival och MAFF Market Forum. Filmpriserna till de filmer som visades på festivalen delades ut under avslutningen i samband med den sista filmvisningen. 

Segrarlaget i Noomaraton 2019 kom från Skåne

Skånsk seger i riksfinalen Noomaraton

Segern plockades för första gången hem till Skåne av laget KEPS Pictures bestående av Klara Ågren, Pollyanna Popermajer och Emma Pekkari. Deras film "Jag skulle dö för mitt lag tror jag" hyllades av juryn med följande motivering: ”För en film som på ett naturligt och uppfinningsrikt sätt lyckats tackla årets förutsättningar. En stilsäker skildring av längtan efter gemenskap som berörde oss med både humor och känsla.” 

Gruppfoto 3rd KIDS Regio Forum. Foto Carlo Bansini.

KIDS Regio och Weimardeklarationen

Film i Skåne är medlem i den europeiska organisation KIDS Regio, som arbetar för att stärka alla aspekter av film för barn och unga. Vid sommarens 3rd KIDS Regio Forum i Weimar, formulerades en strategisk agenda i 5 punkter, "The Weimar Declaration", som ledning för fortsatt arbete. 

Peter Grönlund, regissör.

2019 års Bo Widerberg-stipendium

Lilla Filmfestivalen i Båstad, som gick av stapeln 7-11 augusti, delar årligen ut Bo Widerberg-stipendiet. Årets mottagare är filmregissören Peter Grönlund som regisserat två av de senaste årens mest omtalade och prisbelönta svenska filmer; "Tjuvheder" och "Goliat". Ur motiveringen: "Likt Bo Widerberg berör och förser han svensk film med drabbande skildringar av verklighetstrogna människoöden." Festivalen arrangeras av Föreningen Film i Båstad, Båstads kommun och Film i Skåne.