

Alla kommuner i Skåne ska ha ett filmliv
Vi inspirerar till lokalt engagemang för en levande filmkultur där film kan ses och diskuteras i hela Skåne.
Vår verksamhet inom visning & spridning
Här kan du läsa mer om hur Film i Skåne arbetar med det lokala filmlivet men också hur vi engagerar oss i små och stora filmfestivaler.
Gå till Vår verksamhet inom visning & spridning
Ansök till Film i Skåne
Här kan du läsa om hur du kan ansöka om insats till din filmfestival eller annat filmarrangemang.
Gå till Ansök till Film i Skåne
CineSkåne
Här kan du läsa mer om visningsnätverket CineSkåne, nätverksträffar, erbjudanden och kompetensutveckling.
Gå till CineSkåne
Festivaler och arrangemang
Här kan du läsa mer om skånska filmfestivaler.
Gå till Festivaler och arrangemang

CineSkåne Nätverksträff – Fokus: Biograferna
Onsdag 9 dec kl 13:00 – 15:30, online.
Vi sätter fokus på biograferna och satsar på ett format och innehåll som skapar utrymme för de samtal och erfarenhetsutbyten som många har behov av just nu. Vi kommer också att presentera innehåll och erbjudanden att boka upp sig på framöver. Naturligtvis är alla med intresse för visningsfrågor och arrangörsskapet varmt välkomna!
Program presenteras framöver.
Anmälan till: lena@filmiskane.se

Två skånska kortfilmer på Filmriket
Sektionen Lokalproducerat på Filmriket är framtagen av Filmpool Nord tillsammans med Filmregionerna. Här hittar du filmer i ett kortare format, oftast under 20 minuter, som lämpar sig bra att använda under ett lektionspass i skolan. Film i Skåne har bidragit med kortfilmerna "Blodssystrar" i regi av Malin Andersson och "Här jobbar jag!" i regi av Sofia Berglund.

Nu finns Pixel Pop Up 2020 att boka
I Skåne skapas varje år massor av filmer. Nya talanger gror och stärker förutsättningarna för ett dynamiskt skånskt filmliv. Varje år i april samlas filmare och filmintresserade runt Pixel Skånes Filmfestival, som 2020 fick genomföras online. Nu presenterar vi ett axplock av filmerna i årets Pixel Pop Up-paket!

Barnbiodagarna 2020 18 nov
Onsdag 18 nov kl 13.00 – 14.30
Barnbiodagarna är en nätverksträff för biografer och visningsarrangörer och hösten 2020 arrangeras evenemanget för första gången av Filmregionerna!
I år genomförs evenemanget som ett webbinarium och temat för årets träff är barnkonventionen. Under dagen kommer även det nya konceptet för Barnbiodagarna och Årets Barnbio att presenteras.
Anmäl dig senast den 17 nov till: sandra.froberg@gotland.se

Malmö Arab Film Festival 8-13 okt 2020
Malmö Arab Film Festival drar igång den 8 oktober med avslutning 13 oktober. Festivalen visar långfilm, dokumentärfilm och kortfilm från den arabisktalande kultursfären, men har också ett Market Forum för finansiering, workshops och seminarier.

Bionalen 2020 Kristianstad filmfestival 9-11 okt
Temat för årets filmfestival är "Framtiden". Regionmuseet Kristianstad presenterar ett brett program med filmvisning, samtal med regissörer, workshops, konsert med filmmusik, interaktiv BR-installation, skyltfönsterbio med mera.

Noomaraton 2020
Den 5 sept fick tävlande lag 24 timmar på sig att göra en film. Det enda de fick veta var tre platser, tre föremål, ett tema. 18 lag gick i mål. Den 15 september kl 18.00 går vår skånska deltävling av stapeln. Visningen streamas online här på filmiskane.se!
Varmt välkomna!
Nu ger Region Skåne extra stöd till kulturlivet
Region Skånes kulturnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 7 maj att avsätta 3,2 miljoner kronor till extra sökbara stöd till kulturlivet i Skåne. Stöden kan till exempel användas för att underlätta en digital omställning, kompetensutveckling eller att testa nya idéer och format i den speciella situation kulturlivet befinner sig i på grund av covid 19. Expresstödet riktar sig till konstnärer, kulturskapare, arrangörer och andra aktörer inom det fria kulturlivet i Skåne. Stödet till centrumbildningar ska kunna stödja och stärka kulturskapare och konstnärer inom respektive konstområde. Utlysningen öppnar den 13 maj och sista ansökningsdatum är den 28 maj. Målsättningen är att pengarna ska kunna betalas ut innan midsommar.

50 miljoner till filmen
Nu är det klart hur regeringen kommer fördela det stöd till kultur på 500 miljoner som aviserades i mars. Den största delen får Statens kulturråd fördela, 50 miljoner går till filmfestivaler och biografer och kommer fördelas genom Filminstitutet och en del kommer att fördelas direkt till författare och konstnärer i form av stipendier. Kulturaktörer kommer att kunna ansöka om pengar från och med måndag 27 april.

Vilka vann? Pixel online 25 april
Lördagen den 25 april bjöd Film i Skåne på en heldag av skånskt filmskapande och kreativitet - online. Det blev inte mindre än 444 min film, roliga workshops och inspirerande gäster och samtal. Och förstås prisutdelning med många priser i olika kategorier.

Jozi Gold - en dokumentär thriller
Efter intensivt engagemang får nu filmen "Jozi Gold" svensk premiär (på bio och online) med livesänt Q&A där filmens regissörer Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven, samt huvudkaraktär Mariette Leifferink möter publiken. Jozi Gold är en rafflande dokumentärthriller om guldgruvorna i Johannesburg. Vi får följa Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik miljöaktivist, i kampen för att exponera sanningen. Jozi Gold får sin svenska premiär den 3 april i solidaritet med de biografer som fortfarande är igång. Filmen släpps samtidigt online för publik över hela landet.

KIDS Regio och Weimardeklarationen
Film i Skåne är medlem i den europeiska organisation KIDS Regio, som arbetar för att stärka alla aspekter av film för barn och unga. Vid sommarens 3rd KIDS Regio Forum i Weimar, formulerades en strategisk agenda i 5 punkter, "The Weimar Declaration", som ledning för fortsatt arbete.
Evenemang på gång
Vi kunde tyvärr inte hitta några events
Sidan uppdaterad 27 Nov 2020, kl 07:59