Hoppa till huvudinnehåll
Folkets Bio Gylleboverket. Foto: Axel Törnqvist.

Visning

Färgglad bakgrund med texten "biolabb" understruket.

Se Biolabb #1 Biografen i postpandemin

Inspelningen av Biolabb #1 finns nu tillgänglig via Filmregionernas hemsida för de som missade eventet. Labbet är det första i en serie, och hade tematiken "Biografen i postpandemin" och riktar sig till de som arbetar med visning eller främjandet av film. Biolabb arrangeras av Filmregionerna genom Film i Skåne, Film i Sörmland och Region Stockholm Film. 

Mängder av guldmynt.

Klirr21

Under vårterminen kan visningsaktörer söka samproduktioninsats hos Film i Skåne för att stärka biografen/visningsplatsen, skapa förutsättningar för framtida planerad verksamhet eller för ta ut svängarna och skapa ett arrangemang som kan inspirera såväl medarbetare som publik! 

Digital marknadsföring för biografer

En utbildning för att ta er biografs marknadsföringsarbete till nästa nivå. Utbildningen sker online i er egen studietakt, gäller för tre personer på biografen och startdatum är när det passar er! 

Biografföreståndarutbildning

En modern biografföreståndarutbildning för biografer som vill förstå sin bakgrund, reflektera över nuläget och ta sikte på att utveckla sig själva och sin verksamhet in i framtiden. 
Sista anmälningsdag 31 mars 2021

Logotypen för satsningen GLÖD, med orden i kraftfulla färger, på svenska överst och på de olika minoritetsspråken under.

Kortfilm, minoritetsspråk & regissörssamtal

GLÖD-satsningen med kortfilmer på de nationella minoritetsspråk tillgängliggörs nu i sin helhet. Två skånska produktioner är med; Glödhet av Alecio Araci, och Klassens Z av Alma DzaficFerhatovic. Filmpaketet kan visas som en helhet eller som fristående filmer. Som en helhet kompletterar de varandra och målar de en fantastisk bild av det rika språk- och kulturliv de svenska minoriteterna utgör. 

Film i Skåne erbjuder ett förinspelat samtal mellan Alma DzaficFerhatovic och kortfilmskonsulent Ludvig Hedlund att komplettera visningen med! 

Här jobbar jag! En film om daglig verksamhet. Blodssystrar. filmpool nord.

Två skånska kortfilmer på Filmriket

Sektionen Lokalproducerat på Filmriket är framtagen av Filmpool Nord tillsammans med Filmregionerna. Här hittar du filmer i ett kortare format, oftast under 20 minuter, som lämpar sig bra att använda under ett lektionspass i skolan. Film i Skåne har bidragit med kortfilmerna "Blodssystrar" i regi av Malin Andersson och "Här jobbar jag!" i regi av Sofia Berglund.

Logotype Pixel pop-up

Nu finns Pixel Pop Up 2020 att boka

I Skåne skapas varje år massor av filmer. Nya talanger gror och stärker förutsättningarna för ett dynamiskt skånskt filmliv. Varje år i april samlas filmare och filmintresserade runt Pixel Skånes Filmfestival, som 2020 fick genomföras online. Nu presenterar vi ett axplock av filmerna i årets Pixel Pop Up-paket! 

Nu ger Region Skåne extra stöd till kulturlivet

Region Skånes kulturnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 7 maj att avsätta 3,2 miljoner kronor till extra sökbara stöd till kulturlivet i Skåne. Stöden kan till exempel användas för att underlätta en digital omställning, kompetensutveckling eller att testa nya idéer och format i den speciella situation kulturlivet befinner sig i på grund av covid 19. Expresstödet riktar sig till konstnärer, kulturskapare, arrangörer och andra aktörer inom det fria kulturlivet i Skåne. Stödet till centrumbildningar ska kunna stödja och stärka kulturskapare och konstnärer inom respektive konstområde. Utlysningen öppnar den 13 maj och sista ansökningsdatum är den 28 maj. Målsättningen är att pengarna ska kunna betalas ut innan midsommar. 

Liberalernas Christer Nylander Foto: Nils Petter Nilsson/TT

50 miljoner till filmen

Nu är det klart hur regeringen kommer fördela det stöd till kultur på 500 miljoner som aviserades i mars. Den största delen får Statens kulturråd fördela, 50 miljoner går till filmfestivaler och biografer och kommer fördelas genom Filminstitutet och en del kommer att fördelas direkt till författare och konstnärer i form av stipendier. Kulturaktörer kommer att kunna ansöka om pengar från och med måndag 27 april.

Annons Jozi Gold i regi av Fredrik Gertten.

Jozi Gold - en dokumentär thriller

Efter intensivt engagemang får nu filmen "Jozi Gold" svensk premiär (på bio och online) med livesänt Q&A där filmens regissörer Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven, samt huvudkaraktär Mariette Leifferink möter publiken. Jozi Gold är en rafflande dokumentärthriller om guldgruvorna i Johannesburg. Vi får följa Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik miljöaktivist, i kampen för att exponera sanningen. Jozi Gold får sin svenska premiär den 3 april i solidaritet med de biografer som fortfarande är igång. Filmen släpps samtidigt online för publik över hela landet. 

Gruppfoto 3rd KIDS Regio Forum. Foto Carlo Bansini.

KIDS Regio och Weimardeklarationen

Film i Skåne är medlem i den europeiska organisation KIDS Regio, som arbetar för att stärka alla aspekter av film för barn och unga. Vid sommarens 3rd KIDS Regio Forum i Weimar, formulerades en strategisk agenda i 5 punkter, "The Weimar Declaration", som ledning för fortsatt arbete. 

Sidan uppdaterad 21 May 2021, kl 08:30