Hoppa till huvudinnehåll
Fotograf Martin Bogren

Välkommen till Film i Skåne

Vi finns för dig som skapar film, lär ut film och visar film

Tillsammans med er gör vi Skåne till den mest dynamiska filmregionen. Läs mer om Film i Skåne

Pixelanmälan 2020

Filmanmälan till Pixel 2020 är öppen

Till och med den 28 februari kan du skicka in din film till Pixel 2020. Filmen får vara max 15 min och skall vara färdigställd 2019 eller 2020. Redo att ta nästa steg? – Anmäl dig till Pixel Talent Award! 
För samtliga regler och filmanmälan se nedan länkar. 
Pixel 2020 äger rum 24-25 april.

Aktuellt från Film i Skåne

VISNING

VAI är invigningsfilm. Regi: Regissör Nicole Whippy, ‘Ofa-Ki-Levuka Guttenbeil-Likiliki, Matasila Freshwater, Amberley Jo Aumua, Mīria George, Marina Alofagia McCartney, Dianna Fuemana, Becs Arahanga.

IFEMA 12-15 februari i Malmö

IFEMA International Female Film Festival Malmö är Sveriges äldsta filmfestival med fokus på kvinnliga regissörer. I år lyser festivalen upp Malmö redan i februari, med filmer från 34 länder, samtal och nya perspektiv. Det övergripande temat för årets festival är ”Moder Jord”.

Gå direkt till festivalen

BARN OCH UNGA

Barnens Filmdag 2018. Foto: Chris Jonkers

Film i skolan-dagen BUFF 24 mars

Välkommen till en filmpedagogisk inspirationsdag om hur film kan skapa delaktighet och engagemang hos barn och unga. Under dagen kommer vi att undersöka hur film kan främja integration och vara en metod i arbetet med de globala målen samt barnkonventionen. Publiken på Film i skolan-dagen blir dessutom bland de första i världen att se delar av den kommande dokumentären om Greta Thunberg.

Gå till program och anmälan

PRODUKTION

Logotype m:brane

M:brane 10-12 mars i Malmö

M:brane (tidigare The Financing Forum for Kids' Content) äger i år rum den 10-12 mars. Forumet startar med en konferensdag i samarbete med Kids' Regio - Opening Industry Day . Därefter blir det två dagars pitchsessioner där ett stort antal internationella projekt söker sin finansiering. Det officiella urvalet till pitcharna är klart liksom innehållet i Opening Industry Day.

Gå till m:branes hemsida

FILM COMMISSION

Focus London, mässområdet.

Southern Sweden Film Commission expanderar

Film i Skånes avdelning för kommissionsarbete, Southern Sweden Film Commission, får ett utökat uppdrag att locka internationella inspelningar till hela södra Sverige. Film i Skåne inleder nu ett samarbete kring filmkommissionsverksamhet med grannregionerna Blekinge, Halland, Jönköping Kalmar och Kronoberg.

Läs pressmeddelandet

Foto ur filmen "Den sista cirkusprinsessan" i regi av Åsa Sjöström.

Skåne dominerar nomineringarna till Nordic Dragon Award för Dokumentär

Nu kan det bekräftas: Hälften av de nominerade filmerna i tävlan om Nordic Dragon Award för Dokumentär på Göteborg Filmfestival är samproducerade av Film i Skåne. Det gäller följande titlar: "Den sista cirkusprincessan", regi Åsa Sjöström, "For Somebody Else", regi Sven Blume, "Samtidigt på Jorden", regi Carl Olsson och "It Takes a Family", regi Susanne Kovács.

Kortfilmen "Brotherhood" shortlisted for Oscar.

"Brotherhood" Från Malmö Arab Film Festival nominerad till Oscar

Så kul - från Malmo Arab Film Festival (MAFF) till Oscarsnominering: "Brotherhood" i regi av tunisiska Meryem Joobeur och Maria Gracia Turgeon är nominerad till Oscar för bästa kortfilm. Kortfilmen “Brotherhood” deltog i Malmö Arab Film Festival Market Forum 2017, och fick då Film i Skånes utvecklingsstipendium riktat till arabisk-svensk samproduktion. 2019 var filmen tillbaka på MAFF och vann kortfilmstävlingen.

Publikbild från Pixel

Film i Skåne söker medarbetare till Pixel

Pixel Skånes Filmfestival är landets största regionala festival för filmare på väg. Just nu söker vi följande medarbetare till vårt festivalteam: 

  • Praktikant (ca 6 veckor)
  • Volontärer till festivaldagen

Välkommen med din ansökan!

Prisdiplom novemberfestivalen

Tre priser till Skåne på Novemberfestivalen

Inte mindre än tre priser gick till Skåne under Novemberfestivalen i Trollhättan, festivalen som samlar nya filmare från hela landet. Andrapris i tungviktsklassen gick filmen "Jag skiner inte utan er mina bröder" av Alexander Abdallah. Alexander Abdallah fick även norska Amandusfestivalens pris. Nadja Carlheim Gyllensköld fick BUFF Filmfestivals pris för filmen ”Pappa måste jobba”. Grattis säger vi till våra talangfulla skånska filmare!

Segrarlaget i Noomaraton 2019 kom från Skåne

Skånsk seger i riksfinalen Noomaraton

Segern plockades för första gången hem till Skåne av laget KEPS Pictures bestående av Klara Ågren, Pollyanna Popermajer och Emma Pekkari. Deras film "Jag skulle dö för mitt lag tror jag" hyllades av juryn med följande motivering: ”För en film som på ett naturligt och uppfinningsrikt sätt lyckats tackla årets förutsättningar. En stilsäker skildring av längtan efter gemenskap som berörde oss med både humor och känsla.” 

Emma Skoog, Jo Widerberg, Maria Forslin, Naures Sager och Truls Svenningsson.

It's Love satsar på kortfilm

Kortfilmssatsningen "It’s Love" med romantisk komedi i fokus har nu resulterat i fem uttagna projekt. Satsningen är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Filmbasen, Filmpool Nord, Film i Skåne och Film i Väst. Projekten ska nu genomföras och sen blir det premiärvisning på Film Fest Sundsvall 11–15 mars 2020. "- Det här är otroligt stort för mig. Jag har länge kämpat i motvind och ska äntligen få flyga fri", säger Naures Sager som står bakom det skånska projektet "1-1".

 

Den amerikanska filmen ”Midsommar” handlar om svenskt midsommarfirande men är inspelad i Ungern. En produktionsrabatt bör införas i Sverige för att få hit fler inspelningar, skriver debattörerna. Foto: Merie Weismiller Wallace

Passiv näringspolitik kostar Sverige jobb

En produktionsrabatt för film- och tv-inspelningar i Sverige skulle medföra ökade skatteintäkter och andra samhällsekonomiska vinster som överstiger kostnaderna med råge. Det skriver företrädare för film- och tv-industrin i en artikel publicerad 22 augusti i Svenska Dagbladet. 

 

Verksamhetsberättelse 2018 omslag

Film i Skånes verksamhetsberättelse 2018

Vad hände 2018? Vad satsade vi på? Hur arbetade vi med hållbarhet, filmverksamhet i de skånska kommunerna och talangutveckling? Inte minst samproducerade vi film, men gjorde också insatser i filmfestivaler och andra filmevenemang.