Hoppa till huvudinnehåll
Fotograf Martin Bogren

Välkommen till Film i Skåne

Vi finns för dig som skapar film, lär ut film och visar film

Tillsammans med er gör vi Skåne till den mest dynamiska filmregionen. Läs mer om Film i Skåne

Bild ur "Tunna blå linjen"

Se seminariet "Tunna blå linjen - drama som samhällsspegel"

Film i Skåne är samproducent i SVT:s nya stora dramaserie "Tunna blå linjen". Den handlar om Sara, Magnus, Jesse, Leah, Dani och Faye som alla valt att bli poliser. Deras arbetsplats är gatorna i Malmö, en stad med många sidor. Serien är uppe i 2 miljoner tittare, och har väckt diskussion om både polisens arbete och det samhälle vi har idag, och med anledning av det har SVT valt att sända ett seminarium på temat drama som samhällsspegel. 

Bild ur kortfilmen "Klassens Z"

Film i skolan-dagen online 16 mars - Tema: Innanförskap

Film i Skåne presenterar tre regissörer som jobbar med film som verktyg för att skapa innanförskap. Ni får också möta Tehara Media som arbetar med romsk film. Fatima Khayari ger smakprov på Svenska Filminstitutets filmpedagogiska material och vi tittar in på webbtjänsten Filmriket. Film i Skolan-dagen arrangeras av Film i Skåne tillsammans med Svenska Filminstitutet och FOMP.

Moa dyker i filmen "Breaking Surface"

Flera guldbaggar till skånsk film

Nu är det klart, det blev guldbaggar till skånsk film även i år. Fredrik Morheden fick pris för Bästa Klippning, och Jelmer Pasterman/Tony Koch fick pris för Bästa Visuella/Effekter (”Breaking Surface” i regi av Joachim Hedén), medan Ola Kvernberg fick pris för Bästa originalmusik (”Only the Devil Lives without Hope” i regi av Magnus Gertten). Film i Skåne säger stort grattis till vinnarna!

Film i Skåne 25 år. Jubileumslogo på ett kollage.

Film i Skåne 25 år – jubileumssida

1995–2020, 25 år av verksamhet för att stärka filmen i hela Skåne. Vi har skapat en jubileumssida där vi samlat medarbetarnas historier, berättar om bakgrunden och lyfter filmerna, kreatörerna och pedagogerna. 

Varmt välkomna in! 

Namn: Matilda Källström, Lisa Linnertorp och Simon Lööf. Fotograf: Felix Palmqvist. Upphovsrätt: Viaplay Sverige.

Viaplays nya ungdomsserie "Threesome"

Den utmanande och känsloladdade ungdomsserien "Threesome" blir Viaplays nästa internationella dramaserie. Med intensitet och dramatik tar den romantiska serien upp ämnen som kärlek, sex och svek. "Threesome" planeras ha premiär 2021 på NENT Groups streamingtjänst Viaplay. Film i Skåne har samproducerat.

Hedlandet

Hedlandet Residens

Beläget mitt i ett unikt skånskt naturlandskap erbjuder Hedlandet Residens kreatörer tid och plats för att utforska och undersöka tankar och idéer. På Gamlegård i Torna Hällestad finns boende, förhoppningsvis inspiration, ett eget rum, arbetsplatser och möjlighet att möta andra. Här kan du arbeta enskilt eller i grupp med ett projekt, utforska en gammal eller ny idé, genomföra en workshop eller bjuda in till samtal. Det går att ansöka om både en längre och kortare residensvistelse.

Från Pixel Skånes filmfestival i Ystad Studios. Foto: Joakim Rang Strand.

Nu är den här: Film i Skånes verksamhetsberättelse 2019

Vad hände 2019? Vilka insatser gjordes i filmfestivaler och film- och TV-produktion? Och vad har Regionsamverkan Sydsverige med Film i Skåne att göra? Hur arbetade vi med Ystad Studios Visitor Center och CineSkåne? Och kan vi summera erfarenheter från utvecklingsprogrammet Producing People och olika pedagogiska projekt? 

Illustrativ bild på nyckelknippa.

Manusrummet - utveckling av fem nya långfilmer

Manusrummet är en satsning på manus, manusförfattare och skrivande regissörer där det just nu utvecklas fem nya långfilmer i samarbete med fem etablerade manuscoacher. Projektens upphovspersoner är manusförfattare och skrivande regissörer som gör sin första eller andra långa spelfilm. Arbetet pågår under tre månader och innehåller individuell coaching och gruppträffar samt fortbildning för de fem manuscoacherna. Bakom satsningen står Film i Skåne och Centrum för Dramatik Syd.

Noomaraton logo och en kamera

Noomaraton 2020

Den 5 sept fick tävlande lag 24 timmar på sig att göra en film. Det enda de fick veta var tre platser, tre föremål, ett tema. 18 lag gick i mål. Den 15 september kl 18.00 går vår skånska deltävling av stapeln. Visningen streamas online här på filmiskane.se!

Varmt välkomna!