Hoppa till huvudinnehåll
Fotograf Martin Bogren

Välkommen till Film i Skåne

Vi finns för dig som skapar film, lär ut film och visar film

Tillsammans med er gör vi Skåne till den mest dynamiska filmregionen. Läs mer om Film i Skåne

Dekorativ bild med PIXELS logotyp

PIXEL Skånes filmfestival 23-24 April 2021

  • 23 April 13.00-17.00 BEHIND THE SCREENS - Branschdag med stödstugor och samtal. Bland annat med Tunna blå linjen, Änglavakt, PLAY & REWIND. 
  • 24 April 10.00-13.00 PIXEL JUNIOR -  Barnens egna filmfestival och prisgala, ledd av PAX & Karin i ett rymdäventyr.
  • 24 April PIXEL PRISGALA - Livesänd prisgala ledd av Måns Nilsson. Pixel Talent Award vinnaren koras och 12 fina produktionspriser delas ut. 

PIXEL är en filmtävling för Skånska kortfilmer av filmskapare i alla åldrar. I år kan du se alla filmer online 23-24 april. Måns Nilsson leder årets festival för Klass 2-4 och PAX & Karin tar med PIXEL Junior på rymdäventyr! 

Färgglad bakgrund med texten "biolabb" understruket.

Anmäl dig till BIOLABB 18 maj

Digital träff den 18 maj kl. 13.00 -16.30
Hur ser förutsättningarna för biograferna ut efter pandemin? Hur skapar vi relevant verksamhet för publiken? Till Filmregionernas första Biolabb bjuder vi in branschkollegor som delar sina visioner och idéer om det förändrade filmlandskapet och framtidens förutsättningar för biografen, och er som arbetar med visning av film till ett fördjupat samtal och dialog om framtidens biograf!

Ensemblebild ur TV-serien "Tunna blå linjen"

Verksamhetsberättelse 2020

Film i Skånes verksamhetsberättelse för 2020 finns nu upplagd på hemsidan. Vi beskriver våra verksamheter och insatser under det gångna året - ett år som på många sätt inte liknat något annat, men som också visat på filmområdets omställningsförmåga mitt i den kris som coronapandemin utgjort, och fortfarande utgör. 

Moa dyker i filmen "Breaking Surface"

Flera guldbaggar till skånsk film

Nu är det klart, det blev guldbaggar till skånsk film även i år. Fredrik Morheden fick pris för Bästa Klippning, och Jelmer Pasterman/Tony Koch fick pris för Bästa Visuella/Effekter (”Breaking Surface” i regi av Joachim Hedén), medan Ola Kvernberg fick pris för Bästa originalmusik (”Only the Devil Lives without Hope” i regi av Magnus Gertten). Film i Skåne säger stort grattis till vinnarna!

Film i Skåne 25 år. Jubileumslogo på ett kollage.

Film i Skåne 25 år – jubileumssida

1995–2020, 25 år av verksamhet för att stärka filmen i hela Skåne. Vi har skapat en jubileumssida där vi samlat medarbetarnas historier, berättar om bakgrunden och lyfter filmerna, kreatörerna och pedagogerna. 

Varmt välkomna in! 

Namn: Matilda Källström, Lisa Linnertorp och Simon Lööf. Fotograf: Felix Palmqvist. Upphovsrätt: Viaplay Sverige.

Viaplays nya ungdomsserie "Threesome"

Den utmanande och känsloladdade ungdomsserien "Threesome" blir Viaplays nästa internationella dramaserie. Med intensitet och dramatik tar den romantiska serien upp ämnen som kärlek, sex och svek. "Threesome" planeras ha premiär 2021 på NENT Groups streamingtjänst Viaplay. Film i Skåne har samproducerat.

Hedlandet

Hedlandet Residens

Beläget mitt i ett unikt skånskt naturlandskap erbjuder Hedlandet Residens kreatörer tid och plats för att utforska och undersöka tankar och idéer. På Gamlegård i Torna Hällestad finns boende, förhoppningsvis inspiration, ett eget rum, arbetsplatser och möjlighet att möta andra. Här kan du arbeta enskilt eller i grupp med ett projekt, utforska en gammal eller ny idé, genomföra en workshop eller bjuda in till samtal. Det går att ansöka om både en längre och kortare residensvistelse.

Illustrativ bild på nyckelknippa.

Manusrummet - utveckling av fem nya långfilmer

Manusrummet är en satsning på manus, manusförfattare och skrivande regissörer där det just nu utvecklas fem nya långfilmer i samarbete med fem etablerade manuscoacher. Projektens upphovspersoner är manusförfattare och skrivande regissörer som gör sin första eller andra långa spelfilm. Arbetet pågår under tre månader och innehåller individuell coaching och gruppträffar samt fortbildning för de fem manuscoacherna. Bakom satsningen står Film i Skåne och Centrum för Dramatik Syd.