Beställ en film/mediepedagog
Vi driver ett nätverk av duktiga film- och mediepedagoger som fungerar som resurs för arbetet i skolan och andra pedagogiska sammanhang där film/rörlig bild ingår.

Spetskompetens finns inom alla film-/mediepedagogiska områden, från förskola till äldreomsorg, och uppdragen skräddarsys. Pedagogerna genomför också de program som utvecklats för Ystad Studios Visitor Center. Kontakt tas direkt mellan uppdragsgivare och pedagog, liksom kostnadsdiskussioner och fakturering. Nedan presenteras de olika pedagogerna med kompetens och intresseområden, samt kontaktuppgifter.
För råd om upplägg och val av pedagog, kontakta oss.
Kontakt och rådgivning

Film- och mediepedagoger

Julián Quevedo
Julián är en erfaren filmpedagog och filmskapare som hållit workshops i fiktion, dokumentär och animation för alla åldrar. Han har arbetat inom kulturskola, fritidshem, feriejobb och folkhögskola, och har erfarenhet av projektledning och att nå olika målgrupper, inklusive minoriteter och nyanlända.

Johanna Schartau
Filmare och konstnär som har producerat dokumentärer för SVT och korta konstfilmer, ofta med personliga inslag.
Johanna engagerar elever i att skapa egna berättelser genom film, och har en bakgrund som lärare i film och konst vid flera institutioner. Hennes arbete sträcker sig från filmproduktion till pedagogiska projekt i Skåne.

Jim Nilsson
Filmpedagog, skådespelare och manusförfattare med en passion för att inspirera ungdomar och pedagogisk personal genom hela filmskapandeprocessen. Utbildad i manusförfattande med stark kompetens i att leda animation med iPads, workshops och dramaövningar. Jim är erfaren i att integrera filmprojekt med läroplanens olika delar och bidrar med kreativa och pedagogiska verktyg som främjar ett tryggt och tillåtande klimat i undervisningen.

Karen Helene Haugaard
Filmpedagog och filmskapare i Skåne som kombinerar sin skådespelarbakgrund med praktisk undervisning i film och animation för alla åldrar. Hon har omfattande erfarenhet från olika roller i stora filmproduktioner och har nyligen regisserat sin första långfilm, ”Lykke post partum”. Karen är även engagerad i att utveckla och anpassa workshops som inspirerar till filmskapande.

John Belfrage
John Belfrage, filmskapare och filmpedagog baserad i Ystad, har mångårig erfarenhet av filmpedagogik inklusive skolbio och skapande-skola-projekt i Skåne. Sedan 2019 leder han både stora och små projekt på Ystad Studios, från animation till filmproduktion i Wallandermiljöer. John erbjuder även skräddarsydda uppsökande projekt för skolor, anpassade för olika gruppstorlekar, och kan vägleda genom hela filmskapandeprocessen direkt i skolans egna miljöer.

Oscar Wemmert
Oscar Wemmert är en kreativ producent med över 20 års erfarenhet inom spelutveckling och digital media. Genom sin firma GameFlame har han bidragit till utvecklingen av flera framgångsrika spel, inklusive LittleBigPlanet 3 för PlayStation 4 och en rad populära barnspel. Oscar har specialiserat sig på att skapa interaktiva digitala upplevelser och utbildningsverktyg som kombinerar programmering, spelgrafik, och ljudframställning. Han erbjuder skräddarsydda workshops, föreläsningar och ”hack” för skolor, pedagoger och elever, utifrån verktyget Scratch och har samarbetat med Film i Skåne för att utveckla projektet ”Skapa och berätta med digitala spel”.

Lisa Fjellman
Bildkonstnär och filmare med masterexamen från Malmö Konsthögskola, har omfattande erfarenhet inom video, filmproduktion och performance. Hon arbetar både digitalt och analogt, i färg samt svartvitt, och utforskar verkliga och virtuella rum genom olika samarbeten. Lisa erbjuder film som konst, workshops, föreläsningar och filmrally. Hon har en bred pedagogisk erfarenhet, från att undervisa i bild och filmskapande på Ystad gymnasium och i skapande skola-projekt, till att vara konstnärlig ledare och regissör.

Figge Heurlin
Figge Heurlin, manusförfattare, regissör och pedagog, leder skapande skola-projekt över hela Skåne. Han vägleder elever och lärare i att utveckla filmer från idé till premiär, arbetar med alla åldersgrupper inklusive vuxna och erbjuder lärarfortbildning. Figge är även skrivpedagog och har en bakgrund i filmmanus och litterärt skrivande från Biskops-Arnö och Lunds Universitet. Han integrerar gärna andra konstformer i sina projekt, vilket skapar kreativa och öppna verkstäder där barnens idéer får styra.

Anna Lönn Franko
Film- och kulturarbetare i Malmö med en bred erfarenhet inom filmpedagogik och kreativa filmprojekt. Hon arbetar med filmrally och filmanalys i skolor runt Skåne, engagerande elever och lärare i snabba, kreativa processer. Anna har även varit verksam på Unga Filmfabriken i Malmö och Malmö Kulturskola, där hon har drivit pedagogiska filmprojekt och hållit filmföreläsningar.

Julio Barcellos
Filmpedagog med omfattande erfarenhet inom dokumentärfilm och nyhetsreportage, inklusive uppdrag för biståndsorganisationer. Han har arbetat som filmpedagog i både Latinamerika och Sverige, riktat mot barn och ungdomar i olika åldrar och sammanhang. Julio är passionerad om att använda film som ett praktiskt verktyg för unga att uttrycka sina realiteter, tankar och drömmar. Hans mål är att säkerställa att alla deltagare kan vara aktiva utifrån sina egna förutsättningar.

Björn Cederberg
Björn Cederberg är en mångfacetterad filmare, författare och journalist med en bred erfarenhet från SVT där han producerat tio längre dokumentärer, samt verkat som nyhets- och kulturjournalist. Han har även erfarenhet från radio med dokumentärer för Sveriges Radio och har arbetat internationellt i Tyskland. Björn är skicklig på att strukturera stora mängder material och har ett starkt uttryck i sitt skrivande, med fokus på samhällsfrågor och historiska ämnen. Han är även en erfaren intervjuare och brinner för att dela sina kunskaper med barn och ungdomar.

Gabriella Cederström
Regissör, manusförfattare och producent och engagerad workshopledare. Genom att kombinera teoretiska inslag med praktiskt arbete, fokuserar workshopen på alla steg i filmskapandet från idé till färdig film. Deltagarna guidas genom filmens olika aspekter såsom text, bild, ljud, bildspråk och dramaturgi. Med praktiska övningar i mindre team får deltagarna experimentera och utmanas kreativt. Workshopsyftet är att deltagarna ska få med sig grundläggande och fördjupade kunskaper i filmiskt berättande och medie- och informationskunnighet (MIK)

Erik Green Petersson
Erfaren filmpedagog, manusförfattare och regissör, baserad i Malmö. Med en omfattande bakgrund som filmpedagog sedan 2006, har Erik hållit workshops för över 300 klasser på mer än 100 skolor runtom i Sverige. Hans främsta uppdragsgivare har inkluderat Filmcentrum, Film Stockholm och Centrum för dramatik, liksom kulturskolor och enskilda kommuner.