Hoppa till huvudinnehåll
Filmpedagogisk workshop Norrevångsskolan, Eslöv. Foto: Carolina Falk

Barn och unga

John och Lisa förbereder Skapande skola

John Belfrage och Lisa Kjellman i Ystad Studios Visitor Center

Här kommer en hälsning från filmarna och filmpedagogerna Lisa Fjellman och John Belfrage som under hösten har tagit emot nioendeklassare från Lund i skapande-skola-projektet “Gör en deckarfilm” i Ystad Studios Visitor Center, som har kunnat genomföras trots coronarestriktioner, bland annat tack vare Ystad Studios storlek. “Eleverna tycker att det har varit roligt och lärorikt att få göra film i en riktig filmstudio och lärarna har varit imponerade av sina elevers samarbete i nya oväntade roller och av hur de har utvecklats under projektets gång. Erfarenheterna av att jobba med film på detta sätt tar de med sig till andra områden i skolan.” Nu är John och Lisa i full gång med att förbereda nästa skapande-skola-projekt där sjundeklassare från Kristianstad kommer att spela in iMovie-trailers i Ystad Studios scenografier. Karaktärerna på bilden är från exempeltrailern ”Den smarta spionen”.

Omslag folder Lära med film

Ny folder mediepedagogik

I foldern "Lära med film - på lek och allvar" (fr o m 2020) presenterar Film i Skåne sitt mediepedagogiska utbud för kommuner, föreningar och organisationer som arbetar med barn och unga. Allt från arbete i klassrummet till kompetensutveckling av personal och hur vi kan hjälpa till med ansökningar och projekt.

Scenografi från Cirkus Imago i Ystad Studios Visitor Center. Foto: Daniel Permbo.

Ystad Studios Visitor Center

Ystad Studios Visitor Center är ett upplevelsecenter för film vägg i vägg med Film i Skånes professionella filminspelningsstudio. Här erbjuds ett innehållsrikt utbud av upplevelser och lärande i filmens värld. Förutom strövtåg i scenografier och rekvisita från skånska film- och TV-inspelningar, finns färdiga program för skolor och andra grupper som vill fördjupa sig i filmproduktion.
Ystad Studios Visitor Center drivs av Ystads kommun och Film i Skåne.

Här jobbar jag! En film om daglig verksamhet. Blodssystrar. filmpool nord.

Två skånska kortfilmer på Filmriket

Sektionen Lokalproducerat på Filmriket är framtagen av Filmpool Nord tillsammans med Filmregionerna. Här hittar du filmer i ett kortare format, oftast under 20 minuter, som lämpar sig bra att använda under ett lektionspass i skolan. Film i Skåne har bidragit med kortfilmerna "Blodssystrar" i regi av Malin Andersson och "Här jobbar jag!" i regi av Sofia Berglund.

PIXEL 2020

Vilka vann? Pixel online 25 april

Lördagen den 25 april bjöd Film i Skåne på en heldag av skånskt filmskapande och kreativitet - online. Det blev inte mindre än 444 min film, roliga workshops och inspirerande gäster och samtal. Och förstås prisutdelning med många priser i olika kategorier. 

Illustration till "Det ni inte ser"

Flickor med ADHD och deras erfarenheter av skolan

Projektet "Det ni inte ser" är ett samarbete mellan Burlövs kommun och Film i Skåne med stöd av Svenska Filminstitutet, där man undersökt hur film kan kan vara ett verktyg för att lära och dela erfarenheter med andra och utveckla undervisningens kvalité. Bland annat arrangerades ett filmläger för tjejer med ADHD och autism. Ta gärna del av materialet som finns på AV Media Skånes hemsida.

Nu ger Region Skåne extra stöd till kulturlivet

Region Skånes kulturnämnd beslutade vid sitt sammanträde den 7 maj att avsätta 3,2 miljoner kronor till extra sökbara stöd till kulturlivet i Skåne. Stöden kan till exempel användas för att underlätta en digital omställning, kompetensutveckling eller att testa nya idéer och format i den speciella situation kulturlivet befinner sig i på grund av covid 19. Expresstödet riktar sig till konstnärer, kulturskapare, arrangörer och andra aktörer inom det fria kulturlivet i Skåne. Stödet till centrumbildningar ska kunna stödja och stärka kulturskapare och konstnärer inom respektive konstområde. Utlysningen öppnar den 13 maj och sista ansökningsdatum är den 28 maj. Målsättningen är att pengarna ska kunna betalas ut innan midsommar. 

Nadja Carlheim Gyllensköld med prisdiplom.

Tre priser till Skåne på Novemberfestivalen

Inte mindre än tre priser gick till Skåne under Novemberfestivalen i Trollhättan, festivalen som samlar nya filmare från hela landet. Andrapris i tungviktsklassen gick filmen "Jag skiner inte utan er mina bröder" av Alexander Abdallah. Alexander Abdallah fick även norska Amandusfestivalens pris. Nadja Carlheim Gyllensköld fick BUFF Filmfestivals pris för filmen ”Pappa måste jobba”. Grattis säger vi till våra talangfulla skånska filmare!

Gruppfoto 3rd KIDS Regio Forum. Foto Carlo Bansini.

KIDS Regio och Weimardeklarationen

Film i Skåne är medlem i den europeiska organisation KIDS Regio, som arbetar för att stärka alla aspekter av film för barn och unga. Vid sommarens 3rd KIDS Regio Forum i Weimar, formulerades en strategisk agenda i 5 punkter, "The Weimar Declaration", som ledning för fortsatt arbete. 

Sidan uppdaterad 07 Jan 2021, kl 13:50