Stillbild från filmen Hacking Hate

Hacking Hate får premiär på prestigefyllda Tribeca filmfestival

Dokumentärfilm av Simon Klose

# Dokumentärfilm
# Produktion

Dokumentärfilmen Hacking Hate, regisserad av Simon Klose och producerad av Elin Kamlert, får världspremiär i tävlan på prestigefyllda Tribeca filmfestival i New York den 9 juni 2024.

Den dystopiska internet-thrillern är en samproduktion med Film i Skåne, dokumentärfilmskonsulent Lisa Nyed, och vi är mycket glada att filmen möter den internationella publiken och påbörjar sin festivalresa på en av världens främsta filmfestivaler.

Hacking Hate filmposter

Hacking Hate handlar om den grävande journalisten My Vingren som efter att ha publicerat avslöjanden om den svenska vit makt-miljön nu lever på hemlig adress. Genom att använda fejkprofiler på sociala medier infiltrerar My en ny nazistorganisation för att avslöja hur högerextremister rekryterar och radikaliserar via nätet. När My kommer allt närmare organisationens kärna, växer tvivlen och frågorna om vem eller vad som ligger bakom aktiviteterna.

Filmens kärna utforskar frågor om makt och kontroll i den digitala eran. När My gräver djupare kring en framträdande högerextrem influencer för att förstå hans motiv upptäcker hon att några av internets mörkaste delar ligger närmare oss än vad vi tror. Hacking Hate är en dystopisk thriller som utforskar hur internet kan hota global demokrati och fungerar som en kraftfull protest mot de som förstärker onlinehat, säger filmskaparna.

Det känns så grymt med Tribeca-premiär! På många sätt avgörs internets framtid av de stora amerikanska internetbolagen, så det känns extra kul och viktigt att filmen får sin start i USA, säger filmens regissör Simon Klose.

Hacking Hate är ett projekt jag haft glädjen att som konsulent kunnat följa från tidig utveckling och vi på Film i Skåne är mycket stolta över att denna högaktuella dokumentärfilm får sin världspremiär i tävlan på Tribeca Festival, säger Lisa Nyed, dokumentärkonsulent på Film i Skåne.

Tribeca Festival pågår mellan 5-16 juni i New York, USA. Hacking Hate tävlar om priset för bästa dokumentär tillsammans med 11 andra dokumentärfilmer.

Hacking Hate i regi av Simon Klose produceras av Nonami, producent Elin Kamlert, i samproduktion med Film i Skåne, Elk Film (DK), Fuglene (NO) och SVT, med stöd av bland annat Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz.