Kan hållbar filmproduktion också spara pengar?

Den alternativa hållbara budgeten visar vägen

# Nyheter
# Southern Sweden Film Commission

I filmbranschen finns ett starkt engagemang för att arbeta hållbart och skapa miljövänliga produktioner. Samtidigt finns en uppfattning om att hållbara produktioner automatiskt innebär högre kostnader. Men är det verkligen så?

Filmpool Nord, Film Stockholm, Film på Gotland, Film i Väst och Film i Skåne, som tillsammans utgör det Nationella produktionsnätverket, gav uppdraget att utforska detta till linjeproducenten Tess Tammer och hållbarhetsrådgivaren Maikol Petersen.

Resultatet är ”Den alternativa hållbara budgeten”, en hållbar budget baserad på en redan producerad långfilm, skapad för att inspirera och öka kunskapen om hållbarhet i branschen. I det här fallet skulle produktionen, förutom att bli mer hållbar, också spara en miljon kronor. Givetvis är varje projekt unikt, men den alternativa budgeten fungerar som ett praktiskt verktyg och exempel som illustrerar att hållbarhet inte alltid behöver vara dyrare.

Vi hoppas att budgeten kommer inspirera till fler hållbara filmproduktioner både i Skåne och resten av landet.

För att få tillgång till exempel-budgeten och se hur den kan tillämpas på din produktion, kontakta Mikael Svensson, Head of Southern Sweden Film Commission: mikael@filmiskane.se