Hoppa till huvudinnehåll
Vinnare Pixel 2024

Pristagare på Pixel Skånes Kortfilmsfestival 2024

På årets upplaga av Pixel Skånes Kortfilmsfestival på Landskrona Teater och Biograf Maxim i Landskrona tävlade 135 filmer i de olika ålderskategorierna, och nu kan vi presentera alla pristagare. Stort tack till alla filmskapare, deltagare, volontärer och jurymedlemar som alla gjorde lördagen till en fantastisk festivaldag, och grattis till alla pristagare!

Pixel Talent Award 2024
Pixel talent Award – Ett av Sveriges största Kortfilmspriser, i år till ett värde av ca 220 000kr, utses av Film i Skåne, Filmcentrum Syd, Centrum för Dramatik Syd, BoostHbg, Wehaveaplan samt Solid Entertainment.

Vinnaren av Pixel Talent Award 2024:
Yousra Said med filmen ”Ångra dagar” och det kommande projektet ”Doki Doki!”
Juryns motivering för årets Pixel Talent Award vinnare:
Redan på Pixel 2020 fångade vi intresset för denna filmskapare – då var det ett övande, nu är det ett utförande. Regissörens intuitiva tillvägagångssätt skapar en plats för en kreativ dans av improvisation och spontanitet, vilket kräver både fingertoppskänsla och en klar vision för att det ska bli bra. Hen lyckas skildra komplicerade relationer och avgörande ögonblick med enkelhet och djup. Hen besitter en stark konstnärlig röst, präglad av både nyfikenhet och allvar, och vi ser en spännande utveckling ta form. Efter en tid av studier är hen nu tillbaka i Skåne, och vi hoppas innerligt att du kommer att fortsätta att utvecklas här! 

Årets nominerade till Pixel Talent Award 2024:
Diego Monsiváis García, med kommande filmen ”Perdóname, förlåt”
Yousra Said, med kommande filmen ”Doki doki”
Akram Mahmod, med kommande filmen ”Med Små Tuggor”
Klara Bond, med kommande filmen ”Vad trodde Elis”.

Bästa Film Mellanvikt – Döden är blå (regi: William Fidler, producent: William Fidler & Johannes Leijon)
Juryns motivering: Priset för bästa film i klassen Mellanvikt går till en film som inlevelsefullt berättar en historia som skänker eftertanke och väcker känslor. Den tar oss med in i privata relationer som inte alltid är enkla, och reflekterar över allt man vill bocka av på sin lista att göra i livet. Denna film har skapat en helhet med ljud, bild, scenografi och ett inlevelsefullt skådespeleri i Wes Andersons anda.

Bästa Film Tungvikt – Lustens nödvändighet (regi: Adrian Pauli, producent: Elias Ekstedt & Alva Balldin)
Juryns motivering: En film som vid första anblicken verkar enkel överraskar både med sina detaljer i det tekniska utförandet och i berättelsens tvist. Filmen har intressanta karaktärer och leker med reglerna för berättande med en underliggande humor och finurlighet som är uppfriskande. Filmen utmanar våra normer samtidigt som ett välskrivet manus gifter sig väl med en tydlig röst.

Bästa Film Sumovikt – Balladen (regi: Christofer Nilsson, producent: Annegret Kunath)
Juryns motivering: Denna film utgör en väl sammanhållen helhet där alla delar av filmen fungerar tillsammans som en väloljad cykel. Den utmanar våra hållningar kring utanförskap och innanförskap, där humor levereras tillsammans med mörka undertoner.

Bästa Regi – Christofer Nilsson (Balladen)
Juryns motivering: Med en klar vision och erfaren helhetsblick känner vi oss trygga när vi levereras denna absurda historia som på ett trovärdigt sätt låser upp både tankar och känslor.

Bästa Foto – Paradiset vid hennes fötter (Dat Danh)
Juryns motivering: Fotot är ett bärande element i denna film och gör filmen till det den är. Med stilsäkra svartvita bilder skapas filmens känsla och uttryck och filmen hade inte kunnat göras på ett annat sätt. Komposition, ljus och mörker skapar ytterligare lager av dramatik, där fotot förmedlar en känsla för huvudkaraktärens inre kamp.

Bästa Klipp – Man med glatt humör (Gustav Ekander)
Juryns motivering: Utifrån till synes vardagliga bilder lyckas filmen bygga upp ett förhållande mellan far och son som blir tydligt och drabbande. Filmen är ett bra exempel på hur man genom klippning kan skapa dramatik och dynamik och bygga upp en relation och en berättelse där betraktaren kommer nära karaktärerna och förstår händelserna utan att de uttrycks explicit.

Bästa Ljud – En hyllning till skogens konung (David Gülich)
Juryns motivering: Ljudet i denna film förstärker berättelsen och för den framåt utan att vara påträngande. Samspelet mellan ljud och bild är väl avvägt och ljudet skapar en hel värld som tar betraktaren med till skogar, sågverk och snickerier. I varlig samklang med andra ljud leder berättaren betraktaren på ett medryckande och behagligt sätt genom historien. Genom ljudet förvandlas denna verkliga historia till en saga med magiska toner.

Bästa Originalmusik – Naken (Jakob Dahl)
Juryns motivering: Med få välvalda toner lyckas kompositören skapa en stämning av både sorg och humor. Genom musiken knyts berättelsen samman till en helhet och i samklang med karaktärernas förändring förändras också musiken från sorg till slutets hyllning.

Bästa Skådespelare – Adam Lababidi (Allting är bra nu)
Juryns motivering: Genom ett detaljrikt skådespeleri ges tittaren föraning av vad som ska ske redan i filmens inledning. En genuin gestaltning av en person som kämpar för att allt ska vara bra. Karaktärens komplexitet med en inre kamp och yttre uttryck gestaltas på ett övertygande sätt med små medel och stor fingertoppskänsla.

Bästa Mask och Kostym – Earth (John Stenberg)
Juryns motivering: Styrkan i denna films mask och kostym ligger i att det finns en tydlig plan och ett skickligt utförande. Filmen bärs till stor del av den metamorfos som huvudpersonen genomgår och som är starkt bildmässigt slående och helt och hållet organisk. Med en konstnärlighet och stilsäkerhet skapas ett resultat som känns unikt.

Bästa Scenografi – Det är bara du och jag (Frida Andersson Haase)
Juryns motivering: Scenografin skapar känslan i filmen och förhöjer verkligheten samtidigt som den fortfarande känns trovärdig. Kontrasten mellan det blåa ljuset utifrån, med de hårda materialen i fönstret och de varma tonerna och mjuka materialen inomhus, skapar olika världar av det nära och det avskilda. Denna film har ett utmärkt och väl genomtänkt samspel mellan scenografi och foto.

Bästa Animation – Tölva (Brigitta Kontros)
Juryns motivering: En väl genomförd animation med en egen röst och ett eget uttryck. Konstnärligt hög nivå med färgval och texturer som ger liv åt berättelsen. En dystopisk och futuristisk värld som gestaltas analogt ger en spännande kontrast och liv åt berättelsen.

Bästa Manus – Min farmor astronauten (Alva Balldin)
Priset för bästa manus utdelas av Anagram och består av ett stipendium på 10 000 kr.
Juryns motivering: I ett manuskript som andas både sorg och humor lyckas författaren berätta en lika enkel som berörande historia om nedräkning och avsked på ett äldreboende i universum. Anagrams manuspris går till Alva Balldin för manuset till ”Min farmor astronauten”.

Bästa Dokumentär – 200 m (Alba Torres Jansson)
Priset för bästa dokumentär utdelas av Doc Lounge och består av en visning samt ett guldkort.
Juryns motivering: Som vuxen glömmer man ibland hur det är att försöka lära sig något för allra första gången, sårbarheter i att hänge sig och glädjen i att lyckas. ”200 m” är en klockren dokumentär som följer två kvinnor som tar klivet ner i basängen för att lära sig simma. Filmen är en träffsäker skildring av hur det är att inte leva upp till samhällets förväntningar om vilka grundläggande färdigheter som en vuxen bör och att i det finna gemenskap och livslust.

Bästa Fantastiska Film – Tillsammans (Martin Leon Lindstedt)
Priset för bästa fantastiska film utses av Lund Fantastic Film Festival och består av en visning samt ackreditering.
Juryns motivering: Filmen vi har valt, har tydliga fantastiska aspekter, med en stämningsfull men ändå obehaglig atmosfär. Den har en röd tråd, där antydningar vävs ihop till en bra twist i slutet. Med tema av skräck rör sig filmen mellan det psykologiskt underliggande och det fasansfulla fantastiska som smyger i periferin. Filmskaparna har tydlig kännedom om genre och använder filmmediets alla beståndsdelar för att berätta sin historia.

Bästa Film Flugvikt: Bob the Blob (Alice Sandblom)
Juryns motivering: Filmen har en typisk animationsteknik samt ett kul och unikt koncept. Bob the Blob utforskar internet på ett roligt sätt. Den är högst aktuell i sin story som speglar den digitala samtiden. Man kittlas att se mer!

Bästa Animation Flugvikt: Kapibaran och tjuven (Josephine Troedsson & Vincent Eriksson)
Juryns motivering: Filmen har ett underfundigt och klart bildspråk som binder alla trådar till en helhet. Filmskaparna har använt sig av avancerade kameravinklar samt fina kläder, detaljer och bildspråk för att berätta historien.

Bästa Berättelse Flugvikt: Körvos galaktiska äventyr 2 (Max Lindh, Nils Ragnar, Emil Krohn & Max Herstedt)
Juryns motivering: Med en klar och humoristisk berättelse tar denna film med oss på en resa genom galaxen och kampen mot den galna Vivino, och ett illasinnat potatismos. Om detta är Körvos andra äventyr blir man ju lite nyfiken på vad som hände i ettan.

Bästa Film Lättvikt: De Tre Idioterna (Ari Lee, Ivo Lee & Egon Kleist)
Juryns motivering: Förutom att filmskaparna verkligen har lyckats skapa en episk berättelse i det lilla formatet, använder de sig av avancerad teknik, väl vald ljud och musiksättning samt flera olika sceniska miljöer och material. En komplett film skapad med mycket humor och kreativitet.

Bästa Animation Lättvikt: 3X 2D i 1 (Caspar Loodberg)
Juryns motivering: Här har animatören lyckats skapa tre filmer där var film bara är 10 sekunder. Men mer behövs inte när animationen och humorn är knivskarpa i all sin enkelhet. Filmskaparen visar en stor mognad och talang som animatör.

Bästa Berättelse Lättvikt: De Tre Idioterna (Ari Lee, Ivo Lee & Egon Kleist)
Juryns motivering: Filmen har en humoristisk och genomtänkt historia, där tre öldrickande figurer åker igenom en portal och tvingas hjälpa och rädda en stad, trots att de är idioter. En riktigt bra berättelse som fångar publiken från början till slut.

Stort Grattis till alla pristagare och tack till alla besökare, pixelteamet, volontärer, Landskrona Stad och Landskrona Teater.
Pixel Skånes Kortfilmsfestival arrangeras av Film i Skåne och 2024 samarbetade vi med Landskrona Stad.