Hoppa till huvudinnehåll
Arild, en av Bergmans inspelningsplatser i Skåne. Foto: Nils-Petter Löfstedt.

Bergman i Skåne laddar inför turistsäsongen

Film commission
Aktuellt
Visning
Filmturism

Flera av Ingmar Bergmans mest kända filmer spelades in i Skåne och hans livsgärningar har gjort starkt avtryck i regionen, liksom Skåne gjorde starkt avtryck på Bergman.

Projektet Ingmar Bergman i Skåne, med stöd av Kulturnämnden Region Skåne, inleddes av Film i Skåne våren 2018 och har syftet att både nationellt och internationellt synliggöra Skånes betydelse för ett av världens mest betydelsefulla konstnärskap samt att samordna och stärka de aktiviteter som görs i regionen för att uppnå just detta. 

Ny hemsida och kreativt samarbete med Malmö universitet

Nu lanseras en ny hemsida med texter om de skånska platser som Bergman valde för sina inspelningar och om de scener och filmer som spelades in där. Förutom bilder från filmerna, hittar vi nya bilder från platserna, av Malmöregissören och fotografen Nils Petter Löfstedt (Gudlbaggenominerad för dokumentärfilmen Himlens mörkrum) och scenografen Fanny Fager. Sidan länkar också till artiklar och andra sajter. 

– Vi har tagit oss an Bergmans verk med fokus på de unika platserna som har medverkat till att lyfta hans konstnärskap. Och så har vi lyft dessa platser ytterligare genom att låta en kreativ fotograf och scenograf tolka dem konstnärligt. Vi vill att sidan ska vara informativ, men allra mest trigga fantasin och locka till besök, säger Camilla Larsson, projektledare för Bergman i Skåne. 

De platser som finns med på www.bergmaniskane.se är: Arild (Till glädje, En lektion i kärlek, Gycklarnas afton), Helsingborg (Till glädje, En lektion i kärlek), Hovs hallar (Det sjunde inseglet, Vargtimmen), Jordberga slott (Sommarnattens leende), Lund (Smultronstället), Norrvikens trädgårdar (För att inte tala om alla dessa kvinnor), Pålsjö skog (En lektion i kärlek), Ramlösa (En lektion i kärlek), Ystad (Gycklarnas afton, Sommarnattens leende), Övedskloster (Sommarnattens leende). 

Sedan i början av februari arbetar också studenter på kandidatprogrammet Visuell kommunikation, K3, på Malmö Universitet – i samarbete med projektet Bergman i Skåne – med att ta fram förslag till koncept för att märka ut inspelningsplatserna för de åtta filmer som Bergman spelade in i Skåne. Studenterna har delats in i grupper och besökt var sin plats samt sett de filmer som är relaterade till den. 

Visuell kommunikation är ett treårigt kandidatprogram där man lär sig att kritiskt analysera och utforma visuella budskap och berättelser för att informera, kommunicera och påverka. Studenterna som Ingmar Bergmans inspelningsplatser, går andra året på kandidatprogrammet. 

–  Ett av våra syften med projektet är ju att vitalisera och tillgängliggöra Bergman för nya grupper och generationer. Under det här samarbetet har vi sett studenter som blivit fullkomligt lyckliga över att upptäcka Bergmans filmer, samtidigt som vi fått nya infallsvinklar och inspirerande förslag på hur vi kan synliggöra Bergman i Skåne, säger Camilla Larsson. 

För mer information, kontakta: 

Camilla Larsson, Projektledare Bergman i Skåne, camilla@lulas.se, 0708 - 423980
Mikael Svensson, Filmkommissionär, Film i Skåne, mikael@filmiskane.se, 0707 - 163202