Hoppa till huvudinnehåll
Interiören av Pax rymdskepp i Ystad Studios Visitor Center.

Från Experience till Film Camp till Visitor Center

Redan när vi öppnade Ystad Studios 2004 hade vi planer på att gifta ihop vår filmpedagogiska verksamhet med den professionella filmproduktionen. Tanken var att skapa ett upplevelsecenter för film som kunde dra nytta av de filmproduktioner som gjordes i studion. Dåvarande ordförande i Film i Skåne, Håkan Dennersten, hade entusiasmerat tre andra parter för att pröva förverkliga idén tillsammans med Film i Skåne, och Hanna Sohlberg fick i uppgift att ta fram ett koncept på det som vid den tidpunkten kom att kallas för Ystad Studios Experience Center.

Tanken var att försöka få med det lokala näringslivet i satsningen. Intresset lokalt var dock ganska ljumt och engagemanget från parterna i projektet byggde på att det skulle finnas ett lokalt engagemang så efter en tid insåg vi att vi skulle behöva ha ett mycket längre perspektiv på idén om ett upplevelsecenter och skalade ner våra ambitioner. Vi byggde vidare på våra filmpedagogiska koncept inriktade mot skolor och filmläger och kallade det för Ystad Studios Film Camp.  

Ungefär samtidigt bestämde sig Ystad kommun för att öppna Cineteket bredvid Ystad Studios för att kunna ta emot filmintresserade turister. Cineteket var en första version av ett filmbesökscenter och de var ofta inne i Ystad Studios med grupper och gjorde rundvandringar. Under 2014-2016 avtalade Film i Skåne med Ystad kommun om att köpa loss Cinetekets Jack Löfving på 50% för att han dels skulle ta hand om tekniken i Film Camp men också för att utveckla samarbetet mellan Film Camp och Cineteket. När avtalet för Film i Skånes kontor löpte ut 2015 bestämde vi oss för bygga om i studion och flytta huvudkontoret dit. Samtidigt hade Jack tillsammans med Jeanette Schjerva på Film i Skåne utvecklat planen för hur en sammanslagning av Film Camp och Cineteket skulle kunna se ut.  Med gemensam styrgrupp från Ystad kommun och Film i Skåne gick arbetet igång 2016 och i mars 2018 invigdes det nya Ystad Studios Visitor Center.
 

Porträtt Jeanette Schjerva

Ett visitor center blir till

Text av Jeanette Schjerva, konsulent visning & spridning.

Det fanns en (mindre kär) tid när vi sprang mellan Cineteket och Film Camp i Ystad Studios och lånade grejer, teknik och kaffemjölk. Det var ett ständigt spring med grupper, pedagoger och oss själva. På den tiden satt vi i ett kontor på andra sidan Cineteket som säkert många kom ihåg – massa glas och galet varmt på somrarna, helt hopplöst att hålla sig sval i och med fönster på kontoret som satt aningen för högt.

I studion hade vi ju suttit och jobbat med bl.a Pixel i omgångar och lokalerna hade kunnat få ännu mer fokus på samarbetet och Film i Skåne hade kommit närmare både sin pedagogiska verksamhet och filmproduktionerna (win win!). 

Vi skrev ner alla idéer vi hade, högt som lågt. Vi började spåna på ritningarna för studion och planera för allt skulle kunna få plats under samma tak och hur skulle detta presenteras för våra arbetsgivare? Det var mycket arbete och skrivande de närmaste månaderna, tankar kring ett passande namn som skulle funka i alla sammanhang och såklart fokus på en riktigt bra presentation av vårt gemensamma projekt. Sagt och gjort, vi presenterade idéen och lät den landa… och sen var alla med på banan (ytterst förenklad version – detta hade varit trailern om YSVC hade varit långfilmen). 

Först gjorde vi ”den lilla flytten” med Film i Skåne till nedanvåningen av studion och tillfälliga kontor medan ovanvåningen fick ett välbehövligt ansiktslyft och lite extra väggar så att vi alla kunde få en bättre yta att jobba på. I studion började det rivas och mätas. Och så lite arbete med planering av allt, arbetsfördelning, namnbyte, ny logo, hemsida och uppiffning. Och en invigning borde vi ju också ha… och gäster. Och bli klara i tid till ATT inviga. 

Mitt i alltihop skulle rekvisitaförråden från BBCs Wallander tömmas och det skulle hållas loppis i studion. Ett gyllene tillfälle att knipa några riktigt fina pjäser till vårt projekt och fylla på vårt eget rekvisitaförråd. Det blev en hel del. Kanske fanns det även en massa foton från produktionen där en kan se all rekvisita? Lite detektivarbete, sorterande och bärande senare hade vi ganska mycket i våra ägor som kunde bindas samman.

Längs med vägen har såklart många goda idéer fått skrotas och andra kommits på. Och en hel del finns kvar för framtiden. För Ystad Studios Visitor Center ska vara en levande verksamhet där det är lika viktigt att den unga skoleleven ska få komma och testa på att filma i inspirerande miljöer, som att den tyska turisten ska kunna grotta ner sig i en massa härliga kuriosa om skånsk film (ja, vi menar Wallander), och att företaget som hyr in sig en dag ska kunna använda filmen som teambuilding och upptäcka ett nytt lätthanterligt medie. 

Låt det flöda.

/Jeanette Schjerva
Konsulent Visning & Spridning

Bygge av väggar i Ystad Studios Visitor Center  En man målar en vägg i strakt grön färg.

Bygget av interiören på Ystad Studios Visitor Center taget uppifrån taket.

Bygge av interiör på Ystad Studios Visitor Center
Bygget av interiören på Ystad Studios Visitor Center.

 

En filmverksamhet som gifter pedagogik med besöksnäring.

Jack Löfving är idag verksamhetsutvecklare på Ystad Studios Visitor Center. Han berättar om samarbetet mellan Ystads kommun och Film i Skåne, praktiska utmaningar i projektet och positiva effekter av det.

Ystad Studios Vistor Center öppnade 2018 och välkomnar idag såväl allmänhet som inbokade grupper. Verksamheten utvecklas och förändras, scenografier tillkommer och nya pedagogiska koncept testas och tar form. 

Mer information om Ystad Studios Visitor Center hittar du här.

Sidan uppdaterad 04 feb 2022, kl 13:35