Hoppa till huvudinnehåll
Erik Svedberg-Zelman och Rebecca Plymholt spelar huvudrollerna i långfilmen "Düsseldorf, Skåne".

Düsseldorf, Skåne

Produktion
Filmproduktion

Aldrig tidigare har synth-kulturen på 80-talet utgjort fondväggen för en svensk långfilm. Men regissören och manusförfattaren Patrik Blomberg Book vill ändra på det.

"– Den här storyn har funnits inom mig så länge jag kan minnas", säger den Malmöbaserade filmaren tillika skaparen av det kultförklarade 80-tals synthbandet Ausgang Verboten.

Året är 1986. Fredrik och Nina är synthare och bor i en liten skånsk by. Fredrik brinner för sin musik och Nina har fotodrömmar. Fredriks synthband ska göra sin första spelning samtidigt som hans föräldrar är på väg att förstöra allt för honom. Under den viktigaste helgen i Fredriks liv ställs allt på sin spets.

Det är ramverket till långfilmen “Düsseldorf, Skåne” som spelades in under 23 intensiva och varma dagar sommaren 2021 i bland annat Gärsnäs och Smedstorp på Österlen. Den 31 augusti sa manusförfattaren och regissören Patrik Blomberg Book orden som klingar ljuvt i varje filmteams öron: ”It's a wrap!”.

"– Synth gav mig en identitet, den blev min tillflykt. Tack vare synthmusiken kunde jag hitta mig själv. Något bortom den grå verkligheten. Precis som Fredrik känner i en liten by på 80-talet i Skåne. I grund och botten är det här en coming-of-age och kärlekshistoria", berättar regissören Patrik Blomberg Book.

Nu är filmen i postproduktion och premiär kommer att ske 2023. Filmen har nyligen fått produktionsmedel av Moving Sweden som är Svenska Filminstitutets och SVT:s gemensamma satsning på nya talanger och lågbudgetfilm. Film i Skåne är också med som samproducent.

"– Vår målsättning är att filmen ska upp på biograferna och ut på filmfestivaler. Den kommer att passa både att visas på film och musikfestivaler", berättar filmens producenter Nicholas Wakeham och Viktoria Blomberg Book i ett pressmeddelande.

Bildtext: Erik Svedberg-Zelman och Rebecca Plymholt spelar huvudrollerna i "Düsseldorf, Skåne".