Hoppa till huvudinnehåll

Nätverket Barnbiograferna

Under året lanserades Nätverket Barnbiograferna av Föreningen Filmregionerna tillsammans med Riksföreningen Biograferna. Idén var att utveckla biografverksamheten för och med den unga publiken.

Totalt gick 51 biografer med i nätverket. Arbetsgruppen bestod av Jeanette Schjerva, Film i Skåne, Karin Westin, Film Västernorrland, Sanjin Pejkovic, Västra Götalandsregionen, Robert P. Olsson, Region Värmland, Ida Thorén, Film i Sörmland, samt Christina Thonman och Hanna Sersam, Riksföreningen Biograferna.

24 mars genomfördes en digital lansering som sändes live under BUFF från Ystad Studios. Ett gäng hälsningar från flera bioaktuella regissörer och manusförfattare varvades med brandtal av Malena Janson och goda exempel från biografer runt om i landet. Allt under ledning av moderatorn Rickard Skagerstrand.

Den 2 juni följdes lanseringen upp med en digital uppstartsträff med 23 biografer där det diskuterades goda exempel, gemensamma utmaningar och behov inom området.

Den 27-28 oktober arrangerades Barnbiodagarna under och i samarbete med Göteborgs Filmfestival Prisma - med drygt 20 medlemsbiografer på plats. Programmet gästades av distributörer som presenterade kommande barn- och ungdomsfilmer, två filmvisningar och efterföljande regissörsbesök, samtal om distribution av barnfilm, samt de viktiga gruppdiskussionerna mellan biograferna.

Hemsidan www.barnbiograferna.com är en inspirationshemvist där kommande barn- och ungdomsfilmer uppdateras inför vår- och höstsäsongen. Hemsidan är också fullmatad med arrangörstips och marknadsföringsmaterial. Detta uppstartsår har nätverket producerat en introduktion (i dcp-format) för medlemsbiografer som kan köras innan barnfilmvisningar, det finns ballonger, en "Vi är en barnbiograf"-skylt att sätta upp på bion, och nätverksmanifestet finns för utskick till alla medlemmar.