Hoppa till huvudinnehåll
Två tjejer sitter tillsammans i trappa och tittar i laptop

"Det ni inte ser" - filmläger

Aktuellt

För första gången ska Film i Skåne tillsammans med Burlövs kommun arrangera ett filmläger för tjejer, 15–18 år, med ad(h)ddiagnoser. Vi kommer att arbeta i Ystad Studios Visitor Center, ett upplevelsecenter för film. Centret ligger bredvid Film i Skånes professionella inspelningsstudio där bland annat Bron har spelats in.

Varför ordnar vi ett filmläger specifikt för dig som är tjej och har ad(h)d?

Jo, vi vet att till skillnad mot pojkar med samma diagnos, så lyckas många tjejer dölja sina svårigheter i skolan. Lärare behöver därför bli bättre på att upptäcka tjejer med ad(h)d och utveckla sin förståelse för hur de ska anpassa undervisningen, så att den passar er. Om du tycker att det skulle vara roligt att lära dig filma och redigera och är beredd att genom film berätta om erfarenheter från din skoltid, så anmäl dig! Vårt mål är att filmerna som görs under lägret ska användas som undervisningsmaterial för lärare med målet att öka kunskapen om ad(h)d, men också kunna vara en källa till inspiration och förståelse för andra tjejer.

Vad kommer vi att göra?

Under filmlägret kommer workshops med praktiska övningar (film, redigering och drama) blandas med diskussioner. Som avslutningsuppgift kommer du att få göra en dokumentär övning på temat ”Jag är”, då du får göra en film om dig själv och din skoltid. På kvällarna gör vi olika kul aktiviteter tillsammans som exempelvis grillning, ett kvällsdopp i havet, filmvisningar, sång och musik. Lägret avslutas på kvällen den 19 juni med en filmfestival. Då visas filmerna som gjorts under lägret för föräldrar, syskon och andra intresserade.

Hur kommer vi att bo och äta?

Vi kommer att bo i mysiga lägenheter på det gamla regementsområdet bara ett stenkast från Ystad Studios. Vi som är ledare kommer att bo med er deltagare under hela tiden. Frukost fixar vi tillsammans; lunch och middag får vi serverad.

Vem kommer du att träffa?

Förutom de andra deltagarna, kommer du att träffa filmpedagogen Pia Ivarsson och filmaren/filmpedagogen Malin Andersson från Film i Skånes pedagognätverk ”Beställ en filmpedagog” (läs mer på: www.filmiskane.se), som är pedagogiskt ansvariga för filmlägret. Till sin hjälp har de läraren Maria Söderling från Burlövs kommun och teaterpedagogen Hilda Ivarsson. Maria Söderling är forskarutbildad och kommer både medverka som pedagog under lägret samt dokumentera det filmpedagogiska arbetet. Eventuellt kommer Maria och Pia även genomföra en återträff med er deltagare efter lägret, och då intervjua er i grupp om hur ni har upplevt arbetet med film under lägret.

Vad kostar det?

Tack vare bidrag från Svenska filminstitutet, Burlövs kommun och Film i Skåne är kostnaden subventionerad till 1500 kr. I priset ingår allt under veckan: samtliga måltider, boende, utrustning och arbetsmaterial, kvällsaktiviteter och premiären för deltagarna och era familjer. I priset ingår också en informationsträff kl 11–12.30 den 1/6 i Ystad Studios Visitor Center för deltagare med vårdnadshavare.

Häng med på en spännande resa i filmens tecken i sommarstaden Ystad!

Anmäl dig genom att maila tjejfilmlager@filmiskane.se senast den 30 april.

I ditt mail berättar du hur gammal du är, var du bor och varför du vill delta i lägret. Om du inte vill skriva och berätta, så går det också bra att du spelar in en film med din mobil och bifogar den. Tjejer från Burlövs kommun har förtur till några av lägrets platser. Om vi får fler anmälningar än 10 deltagare, gör vi ett urval genom att med lottens hjälp se till att ni kommer från olika kommuner i Skåne.

Frågor? Välkommen att maila eller ringa:

Pia Ivarsson: 0708 615550
pia@anjelikafilm.se

Maria Söderling: 070 9639058
maria.soderling@burlov.se