Hoppa till huvudinnehåll
Jozi Gold, en dokumentär i regi av Fredrik Gertten.

Jozi Gold - en dokumentär thriller i regi av Fredrik Gertten

Visning
CineSkåne

Fredrik Gerttens nya dokumentär Jozi Gold, denna gång samregisserad med den prisbelönta journalisten och författaren Sylvia Vollenhoven från Sydafrika. Likt Fredriks tidigare filmer som Push och Bikes vs Cars, är även detta en rafflande dokumentärthriller med fokus på miljö och mänskliga rättigheter.

Jozi Gold handlar om gruvindustrin i Johannesburg, Sydafrika och den enorma skada den åsamkat människor och natur. Vi får följa Mariette Liefferinck, en lika obeveklig som osannolik miljöaktivist, i kampen för att exponera sanningen och ställa guldindustrin till svars.

Synopsis

Gruvindustrin är en av världens största och mest influensrika industrier, men det finns en katastrofal baksida till gulddagar och ekonomiska vinningar. Johannesburg befinner sig nu i en miljömässig mardröm där tusentals ton radioaktivt avfall förorenar luften och vatten för boende i enorma områden. Gruvdriften har också gett upphov till koloniala plundringar, utnyttjande av arbetskraft, kränkningar av mänskliga rättigheter. Allt medan staten och företagen som tjänar pengar på katastrofen gör allt för att komma undan ansvaret. I den nya rafflande dokumentärthrillern Jozi Gold, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven, följer vi Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik aktivist, i kampen för att avslöja sanningen och ställa guldindustrin till svars. 

Mer info om filmen & bokning: https://www.doclounge.se/jozi-gold-svensk-distribution

Pressmeddelande/trailer/bokningserbjudande: https://mailchi.mp/doclounge/jozigold1