Hoppa till huvudinnehåll
Inspelning av långfilmen "Düsseldorf Skåne" i regi av Patrik Blomberg Book.

Långfilm och TV-serier

Bildtext: Från inspelningen av långfilmen Düsseldorf Skåne i regi av Patrik Blomberg Book.

Historisk många TV-serier spelades in i Skåne. Fyra stycken i samproduktion med Film i Skåne och ytterligare två TV-dramer som SVT producerade internt.

De flesta av dessa inspelningar genomfördes under sommarmånaderna och detta blev en utmaning för produktionsbolagen att hitta personal för alla positioner i teamen. Behovet av kvalificerad personal är fortsatt stort när det blir produktionstoppar på detta vis.

Antalet ansökningar för lång drama var 27 ansökningar om utveckling och 12 ansökningar om samproduktion.

Inspelningar

Tunna Blå linjen, säsong 2, TV-serie 8x1 timme, drama.
Vi får fortsätta att följa Sara, Magnus, Leah, Jesse och de andra poliserna vid Malmöpolisen. "Tunna blå linjen" är skapad av Cilla Jackert som också är seriens huvudförfattare. För huvudregi svarar Sanna Lenken. Avsnittsförfattare är Malin Marmgren och Erik Ahrnbom, och avsnittsregi står Anders Hazelius och Mikael Hansson för. Serien produceras av Anagram Sverige, Martin Persson och Erik Magnusson.
Inspelningen startade hösten 2021 och avslutades i april 2022. Inspelningen skedde på plats on location i Malmö med Kirseberg som utgångspunkt. Produktionen genomförs av Anagram Sverige för SVT.

Hålla samman, TV-serie 10x30 minuter dramedy.
Serien handlar om om den 39-åriga undersköterskan Lina Edin och hennes liv i en svensk småstad. Lina arbetar på en akutmottagning och lever ensam med sina 14-åriga tvillingar Molly och Leo. Linas två år äldre syster Hanna bor nära med sin familj. När deras pappa Kjell får diagnosen Alzheimers sjukdom förändras livet för Lina och Hanna. ”Hålla samman” kretsar kring en arbetarklassfamilj där livet levs utifrån de förutsättningar som finns. Men ingen ser sig själv som ett offer. Humor, lätthet, handlingskraft och empati präglar relationerna i den här historien.
"Hålla samman" spelades in i och handlar om Ystad. Produktionen utgick från Ystad Studios, och spelades mestadels in på location runt omkring i Ystad. Inspelningen genomfördes maj till augusti. Manus är skrivet av Erik Ahrnbom och Martin Larsson, regi står Maria Blom tillsammans med Martin Larsson för. Producerar gör Ann Lundberg och Åsa Karlsson. Produktionen genomförs av Anagram Sverige för SVT, planerad premiär till vintern 2023-24.

Ur långfilmen "Hålla samman" i regi av Maria Blom och Martin Larsson.
Ur TV-serien "Hålla samman" i regi av Maria Blom och Martin Larsson.

Sanningen, TV-serie 6x45 min. kriminaldrama.
Vad händer när ett kallt fall plockas upp igen? Livet vänds upp och ner för en grupp människor och deras livsöden flätas samman. Vad var sanningen då och vad är sanningen nu? Och vad blir konsekvenserna? När två tonårstjejer hittar ett lik i skogen tas fallet om vem som mördat den unga Benjamin upp på nytt, trots att det var 18 år sedan han försvann. Siri som är ny chef för kalla fall på Malmöpolisen dras in i en labyrint av de anhörigas sanningar och lögner. 
"Sanningen" spelades in i och omkring Malmö och sydkusten. Inspelningen genomfördes juni till augusti. Huvudrollen görs av Sofia Helin, som spelar mot Hedda Stiernstedt. Manus är skrivet av Camilla Ahlgren, regisserar gör Linnea Roxheim och Olof Spaak, producerar gör Anna Wallmark. Produktionen genomförs av Filmlance för TV4, planerad premiär 2023.

Slutet på sommaren, TV-serie 6x45 min. kriminaldrama. 
Under en sensommarkväll försvinner en femårig pojke på den skånska slätten. Trots att hela bygden engagerar sig i sökandet hittas han inte, och ryktena och misstankarna sprids snabbt. Men den valhänta brottsutredning som följer läggs till slut ner, och sorgen och ovissheten får pojkens familj att långsamt falla sönder. Tjugo år senare leder hans storasyster Veronica ett gruppterapisamtal i Stockholm. Plötsligt ansluter en ung man, och inför gruppen berättar han om sin barndom, om oförklarliga minnen av en pojkes försvinnande.
"Slutet på sommaren" bygger på Anders De La Mottes bok med samma namn. Serien är skriven av Björn Carlström och Stefan Thunberg, regisserad Jens Jonsson och Henrik Georgsson och producerad av Per Janérus. Drygt halva inspelningen genomfördes i nordvästra Skåne i trakten kring Bjuv och Åstorp, andra halvan genomfördes i Polen p g a produktionsincitament från Polen. Inspelningen i Skåne gjordes juli och augusti. Produktionen genomförs av Harmonica Films för Viaplay, planerad premiär hösten 2023. 

Düsseldorf Skåne, långfilm, ungdomsdrama av Patrik Blomberg Book.
Paret Fredrik och Nina är 18 år och synthare i en liten håla på skånska landsbygden 1986. Fredrik är sångare i ett synthband som ska göra sin första spelning i byn. Under den viktigaste helgen i Fredriks liv ställs allt på sin spets. 
Inspelningen genomfördes sommaren 2021 i Svenstorp med omnejd, med låg budget utan full finansiering. En framgångsrik Kickstarterkampanj tillsammans med utvecklingsinsats från Film i Skåne och en privat investor säkrade inspelningen. Under 2022 ansökte projektet Moving Sweden och blev tilldelat finansiering och kunde därmed bli fullfinansierat och postproduktionen genomföras. Filmen produceras av Viktoria Blomberg Book och Nicholas Wakeham och planeras få premiär under andra halvan av 2023.

Superposition, långfilm av Amalie Lyngbo Quist.
"Superposition" handlar om ett hippt, idealistiskt par – Luna och Teit – som ger sig ut i den isolerade naturen i Sverige och försöker skapa ett nytt hållbart liv för sig själva och sin 2-årige son Nemo. 
Inspelningen genomfördes i trakten kring Höör under maj. Filmen är en samproduktion mellan Way Creative Films och det danska bolaget Beo Starling. Filmens postproduktion genomfördes i Köpenhamn. Premiär under Rotterdam Filmfestival 2023 och Göteborg Filmfestival 2023.

Ur barnfilmen Vem är du Mamma Mu i regi av Christian Ryltenius.
Ur barnfilmen Vem är du Mamma Mu? i regi av Christian Ryltenius

Vem är du Mamma Mu?, långfilm av Christian Ryltenius, animation för barn. 
När Mamma Mu blir inspirerad av barnen och vill göra sin alldeles egna Mu-sikal, råkar hon ställa till det rejält. Lillebrors älskade nalle försvinner under mystiska omständigheter, och det är Mamma Mus fel. ”Kan du inte bara vara en helt vanlig ko?” undrar hennes vän Kråkan. ”Då händer ingenting!” Men det är ju precis det Mamma Mu vill undvika. Hon älskar när det händer saker! 
Filmen produceras av Filippa Torstensson, SF-Studio, och arbetet genomförs av Sluggerfilm i Malmö. Filmen är del två av den nya serien om Mamma Mu. Planerad premiär hösten 2023.