Hoppa till huvudinnehåll
Foto på regissören Jenifer Malmqvist. Fotograf Ita Zbroniec-Zajt

Mai Zetterling-stipendiet till regissören Jenifer Malmqvist

Under Göteborg Film Festivals prisceremoni presenterades årets mottagare av Mai Zetterling-stipendiet, ett av Sveriges största stipendier som ges till en kort- eller dokumentärfilmare och delas ut av Konstnärsnämnden. Årets stipendiat är ingen mindre än Malmö-baserade regissören och manusförfattaren Jenifer Malmqvist. 

“– Jag är rörd över att jag kommit i fråga för detta stipendium. Det måste betyda att de filmer jag regisserat lämnat avtryck och jag kan inte tänka mig något finare, speciellt då det kommer från kollegor. Det känns som en varm stöttande hand på axeln, och en mjuk puff framåt.” säger Jenifer Malmqvist.

Film i Skåne har samproducerat såväl Jenifers dokumentärfilm “Döttrar” som hennes kortfilm “On Suffocation” som vann en Guldbagge för bästa kortfilm 2013. 

Konstnärsnämndens motivering:

" I sina filmer skildrar Jenifer Malmqvist på ett unikt sätt de djupa känslor och den komplexitet som omger svåra ämnen som exempelvis förbjuden kärlek, sorg och självmord. Hennes berättarstil är empatisk och tillåter oss att känna med de personer som porträtteras på ett ärligt och respektfullt sätt. Omsorgen om bildspråket är unikt, hand i hand med innehåll och de karaktärer som skildras. Hennes arbetsmetod bereder väg för ett bildspråk som är fantastiskt, vardagligt men filmiskt och utan åthävor. Ett gediget hantverk i varje ruta som blir smärtsamt och vackert.*

*Den senaste filmen "Döttrar" är ett verk som inte bara berör, den skapar medvetenhet och öppnar upp dialog om viktiga samhällsfrågor. Filmen är skapad med en exceptionell uthållighet, och aldrig genom att exploatera. Respektfullt, värdigt och visuellt är hennes signum."

Vi på Film i Skåne gratulerar till stipendiet!

Fotograf: Ita Zbroniec-Zajt