Hoppa till huvudinnehåll
Nadja Gyllensköld

Nominerade Pixel Talent Award - Nadja Gyllensköld

Nadja Gyllensköld är vår andra nominerade till Pixel Talent Award. För tillfället jobbar hon som ljussättare och ljusassistent, något hon beskriver som "att måla med teknik". I årets Pixel tävlar Nadja inte bara om det prestigefyllda Pixel Talent Award, utan även i Klass 3 med filmen Pappa måste jobba. Filmen har sitt ursprung i en idé hon presenterade vid ansökan till en filmskola: 

– Den ursprungliga idén handlade om en pappa-dotter relation och om hur barn uppfattar verkligheten. Jag började leka med tre aktörer: nyheterna, flickan och vakten. Jag hade läst om en då aktuell skjutning i Köpenhamn av en journalist och polis. Vad utsätter man sig för som grävande journalist? Sen är jag väldigt intresserad av barnens värld och att låta dem få en röst. Det finns många olika situationer och historier där barnen är hemma själva, och där föräldrarna både kommer hem men ibland inte. Barnens upplevelse i stunden är lika verklig som vår verklighet. Bara för att man är barn betyder det inte att ens verklighet är mindre sann. 

Hur var det att genomföra filmandet? Lärde du dig något speciellt av den processen, något som du tar med dig i ditt framtida skapande? 

– Jag tycker det är viktigt att se filmarbete som ett samarbete mellan alla inblandade. Det var ett tag sen jag regisserade en film och detta var första gången som jag gjorde det med ett så här stort team. På senaste tiden har jag jobbat med helt andra positioner, så det var uppfriskande att återigen inse vikten av att ta ansvar för sina medarbetare och lägga tid på ett bra förarbete, kommunikation och struktur för att kunna påverka hur själva inspelningen blir. Att visa respekt och uppskattning för alla i teamet är så himla viktigt då alla jobbar hårt, vilken roll man än har. Det man ger till andra är också oftast det man får tillbaks. 

Berätta lite om din kommande film, vad handlar den om? 

– Till världens ände handlar om att växa upp och vad som händer i en kompisgrupp när vi formas till våra egna individer, fast i olika takt. Perioden i 10-12-årsåldern börjar vissa komma in i puberteten och andra inte. Vi utvecklar våra egna identiteter och formar åsikter som mycket väl kan återspegla det man går igenom där hemma. Vad händer när vi börjar utforska oss själva och världen runt oss? Jag har varit sugen på att göra en äventyrsaktig film med barn, utan att vuxna människor lägger sig i, och där barnen inte framställs alltför homogent. Man är inte bara sitt kön, sin sexualitet, sin hudfärg, sin grupptillhörighet osv. 

Har du några speciella förebilder inom film? 

– Jag har inte direkt någon förebild på det sättet, utan plockar idéer från film, teatern, vänner och familj, samhället, personer som jag känner och inte känner. Överallt finns det inspiration som kan få en att tänka nytt eller ifrågasätta sig själv. Det kan vara allt från mina föräldrar till en konversation med en främling. Däremot dras jag till olika typer av kreativa uttryck, vilket jag tror absolut sätter spår i hur jag bearbetar ett projekt. Tempo för mig är extremt viktigt, det sätter stämningen kring hur jag vill att andra ska uppfatta det jag gör. 

Pixel Talent Award delas ut under Pixels prisutdelningsceremoni den 27 april. Pappa måste jobba visas under Filmpass 4, kl 17:50. Nadja presenterar sin kommande filmidé kl 16:35 på Pixelscenen. Håll utkik efter vår tredje och sista nominerade, som presenteras nästa vecka!