Hoppa till huvudinnehåll
Pixelpublik med logo över duken

Pixel & Noomaraton

Film i Skåne arrangerade två filmevenemang som främst riktar sig till filmare på väg. Dels Pixel Skånes Filmfestival, dels lagtävlingen Noomaraton. Båda arrangemangen är viktiga arenor för utveckling och kontakt, även om de på grund av coronapandemin till största delen fick genomföras digitalt.

Pixel Skånes Filmfestival

2020 flyttade Pixel Skånes Filmfestival online med anledning av covid-19. Den 25 april gick Pixel av stapeln som planerat, om än i annan form och skala än vanligt. Festivalen livestreamades i två kanaler från Ystad Studios till tittare i hela landet. Under festivaldagen visades 87 titlar (444 min film), i två sektioner på varsin kanal i livestreamen. Därtill hölls två samtal: "Producing People - två år senare" och "Kortfilmskonsulenterna"; samt två kreativa workshops: "Stop motion animation" och "Effektsminkning". De fyra filmprojekt som nominerats till Pixel Talent Award visade filmade presentationer av sina projekt. Ett filmat besök gjordes även i årets vinjettskapares, Carolina Sandvik, studio. 
Konferencierer var Jonas Karlström Hay och Dilan Apak. Pixel utgör den regionala uttagningsfestivalen för den nationella Novemberfestivalen – arena för ung svensk film, dit vinnarna i klass 2 och 3 direktkvalificerade sig. Pixel skickade även två ytterligare bidrag till Novemberfestivalens urval.
Besökssiffrorna för festivalen visade på rekord. Summeringen av antalet inloggade enheter på alla programpunkter uppgick till 2088, och om vi ser på unika enheter så var de under festivaldagen 1031 st. Exakt hur många personer som tog del av Pixel per enhet kan vi dock inte fastställa.

Noomaraton

Noomaraton är en årlig, regional lagtävling där film produceras på 24 timmar utifrån gemensamt tema. De vinnande filmerna går vidare till en nationell final. Såväl den regionala som den nationella visningen genomfördes online. Intresset i Skåne svek inte - 66 personer (24 lag) bosatta i 11 skånska kommuner anmälde sig. 18 lag gick i mål med färdigställda filmer. De två vinnarbidragen i den skånska deltävlingen blev filmen Welcome Home av lag 376 Films (Malmö) samt Flippa tid av lag I Need Space (Svalöv). Malmö och Svalöv var också de kommuner med flest tävlande. För vår regionala deltävling visade streamen 45 unika ip-adresser som tittare, och vi kan med tillförsikt räkna med att på dessa var det flera som tittade tillsammans. Hur många som faktiskt såg tävlingen är omöjligt att fastställa. Arrangemanget samproducerades med Filmcentrum Syd och ABF Malmö.