Hoppa till huvudinnehåll

Producent Liselotte Persson deltog vid Berlinale Talents

Under årets Berlin International Film Festival blev producent Liselotte Persson antagen till Berlinale Talents. Liselottes och regissör Christian Zetterbergs långfilmsprojektet i utveckling, "Lite mer än en kram", som deltagit i Film i Skånes talangutvecklingsprogram, deltog också i Berlinale Talent Project Market. Det här är Liselottes reseberättelse från Berlinale:

Under hösten fick jag nyheten att jag blivit antagen till Berlinale Talents och Talent Project Market med mitt långfilmsprojekt ”Lite mer än en kram”. Talent Project Market är en sidosektion av Berlinale Co-Production Market där 10 lovande internationella producenter med sina långfilmsprojekt får träffa filmbranschen för att pitcha och ta möten för möjligheten att synas och stärka sin roll på den internationella filmmarknaden. Första delen var online från den 29 januari till den 6 februari. Andra delen var på plats i Berlin från den 16 februari till 23 februari. Sista delen var online mellan den 26 och 27 februari.

Under Talent Project Market fick jag möjlighet att delta i ett kurerat program som förberedde mig för Co-Production Market i Berlin. Online erbjöds vi pitch-träning och feedback på manus och finansieringsplan från erfarna producenter. På plats tog vi 24 möten med potentiella samproducenter, sales agents och distributörer. Att ha producenter som Leontine Petit som mentor och Roshanak Behesht Nedjad som gick igenom min finansieringsplan var fantastiska möjligheter och något jag kommer att bära med mig. Att få råd från personer som har genomfört många internationella samproduktioner och skapat fantastiska filmer var ovärderligt. Hela Talent Project Market avslutades med en pitch där vi pitchade inför branschen. Tre projekt kunde vinna ett pris, två honorable mentions och ett större pris till vinnaren. Jag hade turen att få en honorable mention, vilket var ett uppmuntrande steg för min fortsatta karriär.

Att vara en del av Berlinale Talents och Talent Project Market var en fantastisk upplevelse. Att vara med på Berlinale Talents gav mig inte bara en möjlighet att träffa nya människor och expandera mitt kontaktnät, utan det gav mig också en plattform att lära mig och utvecklas som professionell. Berlinale Talents erbjöd också ett brett spektrum av seminarier för producenter, såsom hur man jobbar med avtal, samt möjligheten att fråga ut producenter som har längre erfarenhet inom branschen. Dessutom fick jag möjlighet att nätverka med andra talanger inom olika kreativa områden.

Det finns två saker jag tar med mig lite extra efter Berlinale. Det första är att det i dagens värld är mer avgörande än någonsin att bygga globala förbindelser. Med kulturella institutioner som står inför nedläggningar runt om i världen, fungerar Berlinale Talents som en vital plattform för att främja internationellt samarbete och nätverkande bland nya filmskapare oavsett land och bakgrund.

För det andra står filmbranschen inför utmaningar från olika håll, inklusive politiska rörelser som hotar konstnärlig frihet. Berlinale Talents är inte bara ett program; det är en katalysator för internationellt samarbete, ett skydd mot hot mot konstnärligt uttryck och en livlina för berättelser som annars skulle förbli obeskrivna. För någonstans är det allra viktigaste att låta historier som annars inte skulle få berättas få en plats att utvecklas och skapas.

Denna upplevelse har gett mig mycket mer än jag förväntade mig. Jag känner mig nu ett steg närmare att göra min första långfilm. Jag är tacksam för denna erfarenhet och ser fram emot att fortsätta min resa inom filmbranschen.

Liselotte Persson, Producent

Foto: Liselotte Persson och Carlo Collado