Hoppa till huvudinnehåll
Focus London, mässområdet.

Skåne i London

Film commission
Filmturism
Produktion

Den 29 november arrangeras Seen on Screen i London. Det är en konferensdag i filmturismens tecken. Dagen arrangeras av Film London i samarbete med bl a Film i Skåne. Ystad kommuns och Film i Skånes egen konferens Mixed Reality gör ett uppehåll för att istället skapa intresse och underlag för Seen on Screen.

I programmet från Skåne hittar vi presentationer av tre olika projekt. Bergmans inspelningsplatser i Skåne presenteras av projektledaren Camilla Larsson, Kaspar Schumacher från Skånes djurpark berättar om deras satsning på ett Fåret Shaun Land baserat på den brittiska film- och TV succén. Dessutom presenteras Storytourist, ett nytt sätt att uppleva klassiska berättelser på ett nytt sätt via en app samtidigt som man promenerar i berättelsens fotspår. Idén har delvis utvecklats i samarbete med Boost Helsingborg och presenteras av grundaren Johanna Forsman från Malmö.

I programmet hittar vi även exempel från Österrike kring Bond och Bollywood samt exempel från Irland kring hur de arbetat med Game of Thrones. I övrigt handlar det mycket om hur man kan utveckla besöksmålen samt diskussioner kring olika strategier för att identifiera och locka besökare till filmrelaterade platser.

Ladda hela programmet som pdf här

Måndagen den 2 december invigs Focus London, Europas största location show. Det är femte året som detta arrangemang genomförs under tre dagar på Business Design Centre i Islington. Här finns utställare från hela Europa samt Indien och USA. Allt kretsar kring matchmaking, samproduktioner, inspelningsplatser, produktionsrabatter och filmvänlighet.

Producenter får direktinformation från bl a filmkommissionärer kring hur filmvänliga deras respektive länder, regioner och städer är. Southern Sweden Film Commission kommer att vara på plats och deltar ihop med sina kollegor inom nätverket Nordic Film Commissions. Tillsammans skapar de en monter med fokus på de unika inspelningsmiljöer som man kan finna i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Färöarna och Åland.

Parallellt med mässan löper även ett seminarieprogram med en uppsjö av olika presentationer av case studies, nyheter samt samtal om framtida utmaningar kring film- och TV inspelningars hållbarhet, såväl inom miljö som hälsa och säkerhet.

Läs mer om Focus London här